„Két generációnk van hátra ezen a bolygón”

2017. június 6. 11:13 - szerző: Kökényesi Gábor

A klímaegyezmény felrúgásával kapcsolatban Európa vezető politikusai már megfogalmazták aggodalmaikat. Magyar civilek és politikusok hallatták a hangjukat az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége előtt.

„Az, hogy Magyarországon nincs környezetvédelem, az egy vicc” – adta meg az alaphangját Vágó Gábor korrupcióellenes aktivista annak a tüntetésnek, amelyet hétfőn tartottak Budapesten Donald Trump amerikai elnök klímapolitikája ellen.

Fotó: Merész Márton

Az amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezmény tagországai közül, ami Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a saját bevallása szerint is sokként érte. Ha ez így van – kérte számon Vágó a kormányfőt –, akkor ez a sokk remélhetőleg ráveszi arra, hogy cselekedjen is, hiszen Magyarországon a hatósági rendszert leépítették, a klímaügyet odaadták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, a zöldenergiát pedig agyonadóztatják vagy betiltják. „Ez nem működik. Milliók menekülnek a klímaváltozás hatásai elől, kiszáradnak a folyóink, az egész mezőgazdaság átalakul. Ha nem változtatunk a kapzsiság korán, két generációnk van a bolygón” – figyelmeztetett a korrupcióellenes aktivista.

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere ennek kapcsán a maga részéről emlékeztetett, hogy Magyarország jelenleg sokkal kevesebbet tesz a klímaváltozás hatásainak az enyhítéséért, mint amilyen lehetőségei lennének. Nagyon magas a napelemek termékdíja, az Orbán-kormány gyakorlatilag megakadályozza, hogy új szélerőművek épüljenek, a megújuló energia jelentős részben biomasszából származik, aminek több hátránya is van, ökológiai gazdaságokat tesznek tönkre, és a kiemelt kormányzati beruházás álcája alatt irtják a fákat Budapesten. Ez pedig mind ellentétes azzal a folyamattal, amely felé mennünk kell, ha enyhíteni szeretnénk azokat a káros hatásokat, amelyek az emberiségre várnak.

Fotó: Merész Márton

Az LMP-s Szél Bernadett szerint Orbán láthatóan egy alternatív valóságot akar létrehozni, amelyben a nukleáris energia tűnik a leggazdaságosabb megoldásnak, és azért adóztatja a napelemeket és tiltja be a szélenergiát, hogy a családoknak ne érje meg átállni, hiszen a legtöbb energiát náluk lehet megfogni. Kétszer jobban megtérül az az energiaberuházás, amelyet a családok hajtanak végre – idézett a képviselőnő az erről szóló statisztikákból.

Fotó: Merész Márton

Puzsér Róbert ezután úgy vélte, hogy Trump gazdasági érdekeket szolgált ki, amikor kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Nem önmagában ez az ijesztő, hanem hogy ha megfizetnék, hogy a megújuló energiákat karolja fel, akkor Trump ezt tenné meg. „Valójában az Egyesült Államok érdekeinek áldozzák fel a bolygót, de azt sem hiszem, hogy a párizsi klímaegyezmény lenne az, ami megvédené” – festett sötét képet a jövőről a publicista.

Fotó: Merész Márton

Berg Dánielre ezután már szinte csak az maradt, hogy amerikai állampolgárként bocsánatot kérjen Trump megválasztásáért, aki a rövidlátóságával és az önzésével komoly károkat fog okozni országa gazdaságának és a társadalomnak.