Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Két éve zárult le az MTA értékelése, de most újra átvilágítják

2019. január 15. 11:59 - szerző: 168 Óra

Megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának átvilágítása, rendkívül szoros menetrenddel. Annak ellenére, hogy azt az elmúlt években többször is átvilágították. Az MTA vezetése közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a kutatóhálózat alapvető működését veszélyezteti az, hogy 2019. január 1-je óta a finanszírozásuk nincs megoldva, és az egyre fokozódó bizonytalanság napi problémákat okoz a kutatóintézetek működésében.

Az MTA kutatóhálózatának intézeteit az intézmények kibővített külső tanácsadó testületeinek (KTT) szakértői értékelik majd. Az átvilágítás módszertanát és ütemezését a Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság (KTEB) határozta meg, amely az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter 7-7 delegáltjából áll.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

A KTEB azzal támogatta az átvilágítást, hogy az értékelés a 2017-ben lezárult, hatéves szakmai tevékenységet átfogó átvilágítás eredményein kívül vegye figyelembe az utóbbi évtizedben külön lezajlott, nemzetközi szervezetek által végzett átvilágítás eredményeit. Az átvilágítást legkésőbb 2019. március 31-ig végre kell hajtani.

– Az MTA ezt igen szoros határidőnek tartja, de a 2017-ben lezárult többéves értékelési folyamat eredményei a most felkért szakértők számára is rendelkezésre állnak. A korábbi értékelésekben is fontos szerepet kaptak a kutatóintézetek külső tanácsadó testületének szakértői. Emellett az utóbbi évtizedben egyes akadémiai intézetekben külön is folyt nemzetközi szervezetek általi átvilágítás

– írják.

A testület emlékeztet arra, hogy Lovász László többször is kérte Palkovics Lászlótól, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. év első negyedév végéig szóló költségvetését szabadítsa fel és azt bocsássa a kutatóhálózat rendelkezésére. Nemrég a kérést Palkovics László elutasította.

Júniusban derült ki, hogy az Orbán-kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumra bízza az MTA kutatásra szánt állami támogatásának a felügyeletét, ami hatalmas felhördülést váltott ki magyarországi és nemzetközi tudományos körökben is, a kutatóintézetek sorsa pedig bizonytalanná vált. Ekkor kezdődtek a tárgyalások az MTA és a minisztérium között.