Két év alatt 35,5 milliárd forintot adtak fizetésekre az NB I-es klubok

2019. június 4., 07:30

Szerző:

A professzionális futballt működtető cégeknek május 31-ig kellett beszámolniuk a gazdálkodásukról, a 444 pedig utánanézett, és kiderült, hogy az NB I-ben szereplő klubok 2017-ben 16,59, 2018-ban 18,92 milliárd forintot költöttek fizetésekre. A tavalyi listavezető ebből a szempontból Garancsi István fémjelezte MOL Vidi, a klub ugyanis 4,38 milliárd forint bért fizetett ki, a második az FTC 3,32 milliárd forinttal, a harmadik pedig Orbán Viktor szűk pátriájának számító Felcsút klubja, a Puskás Akadémia 1,98 milliárddal. Nemcsak a játékosok, hanem az összes alkalmazott béréről van szó.

Fotó: MTI/Beliczay László

Az NB I-es klubok fele 2018-ban veszteségesen működött, annak ellenére, hogy a tao-val és több más bújtatott támogatással rengeteg közpénzhez jutnak. A 444 szerint az NB I -es klubok ötféle modellt követnek:

  • 1) Egy részük hatalmas veszteséget termel, de az önkormányzat résztulajdonosként betömi a lyukakat. Ilyen a Diósgyőr, amely 603 millió forintos mínuszban zárta 2018-at, annak ellenére, hogy az 51 százalékban tulajdonos Leisztinger Tamás 1,8 milliárdot, az önkormányzat 800 milliót ölt bele néhány év alatt.
  • 2) Vannak a politikai hátszéllel működő csapatok, amilyen a Tállai András égisze alatt működő Mezőkövesd, Seszták Miklós-féle Kisvárda. Bár az előbbinek 2018-ban sikrült 52 millió forintos nyereséget produkálnia, az tóbbi 73 millió forintos veszteséget hozott össze.
  • 3) Jelentősebb támogató nélkül működik a Budapest Honvéd, amelynek sikerült bajnokságot nyernie, 2018-at pedig a nullszaldóhoz közeli 2,5 millió forintos pluszban zárta a 2017-ben elért 116 milliós nyereség után, hogy aztán a George F. Hemingway magyar származású amerikai üzletember eladja  Bozó Zoltánnak, a Fidesz 2014-es szentesi polgármester-jelöltjének.
  • 4) A kirakatcsapatok, amilyen a Mol Vidi és az FTC arra lennének hivatottak, hogy nemzetközi sikert érjenek el. A Mol Vidi 2018-ban be is jutott az Európa-liga csoportkörébe, így 11 milliárd forintos bevétel mellett 3,88 milliárdos nyereséget ért el. Ebben a Mol támogatása éppúgy szerepellhet, mint az UEFA-é, arról az erkölcsi támogatásról nem is beszélve, amelyet Orbán Viktor nyújtott a jelenlétével Várnában és Londonban is szülővárosa, Székesfehérvár csapatának a meccsein.
  • 5) És van a Puskás akadémia. Ezt az a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány működteti, amely 2018-ban 8,8 milliárd forint haszonnal zárt a tao és cégek hosszú sorának a nagylelkű támogatása miatt úgy, hogy örülhetett, amiért nem esett ki az NB I-ből.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.