Készül a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, 100 méter hosszú, 4 méter széles rámpával szépítik az Alkotmány utcát

2019. április 10., 14:14

Szerző:

Magyar Nemzetben láthatók először a Nemzeti Összetartozás Emlékhely látványtervei és a mintafal fotói. Ezek szerint szerint az Alkotmány utca Parlament felőli százméteres szakasza teljes mértékben a gyalogosoké lesz. A tér felől lejtő, négy méter szélességű, százméteres rámpán lehet eljutni a több darabra hasított gránittömbhöz, amelyen az örök láng fog lobogni.

Íme a rámpa:

Fotó: Magyar Nemzet

A műtárgy két oldalán kapnak helyet a Magyar Királyság 1913-as állapot szerinti több mint 12 ezer településének kőbe faragott nevei háromfajta betűméretben. Az Alkotmány utca szélén lévő fasor megmarad, a térszínbe bevágott műtárgyat zöld sáv választja el a járdaszinttől.

A Kossuth tér közvetlen közelében kialakítandó Nemzeti összetartozás emlékhely

régi hiányosságot pótol a fővárosban,

hiszen egészen ­mostanáig nem volt méltó emlékhelye a trianoni békediktátumnak, amely szétszabdalta a történelmi Magyarországot, ám mégsem tudta megtörni a magyar nemzet tagjainak összetartozását.

Az emlékhelyet a terv szerint még 2020 május 31-éig, azaz még a trianoni békediktátum 100. évfordulója előtt kialakítják.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.