Az ingatlanügyek után a gázkereskedelem felé fordul Rogán Antal belvárosi bizalmasa

2019. november 22., 07:57

Szerző:

Távozott a Belváros-Lipótváros Vagyonkezetlő igazgatósági elnöki tisztségéből Kertész Balázs, akit nem jelölt idén újra a fideszes többségű kerületi közgyűlés – írja a 24.hu. Rogán Antal miniszternek, a kerület egykori polgármesterének egyik legfontosabb bizalmasaként számon tartott ügyvéd MMBF Földgáztározó Zrt.-ben lett igazgatósági tag 2019. szeptember 5-étől, vélhetően ezzel összefüggésben távozott az önkormányzat legfontosabb cégének éléről.

Rogán Antal átveszi miniszteri kinevezését, háttérben Kertész Balázs
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kertész Balázs abban az időszakban volt kulcsszereplője a vagyonkezelőnek, mikor csúcsra lettek járatva a kerületi ingatlanértékesítések. Az Index és az Átlátszó is arról írt, hogy

Kertész jogászként úgy alakította ki az áron aluli értékesítés rendszerét, hogy az törvény szerint támadhatatlan legyen.

Az ingatlanvagyonból nem csak Fidesz-közeli körök, hanem egyenesen Kertészhez köthető érdekeltség is hasznot húzott, mikor lényegesen a piaci ára alatt jutottak vásárlási lehetőséghez.

Érdekesség, hogy Kertész épp tavaly ősszel Monavis Energy Zrt. néven jegyzett be új céget, amelynek fő profilja a gázkereskedelem – emlékeztet a portál.

Az MMBF Földgáztározó egyébként a stratégiai jelentőségű algyői földgáztározó tulajdonosa.

Hogy még jobban érzékeltetni lehessen, milyen kapcsolatrendszer veszi körül Kertészt új pozíciójában, a 24.hu felidézi, hogy „Kertész igazgatósági tag az ország biztonsági tartalékáról gondoskodó Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség (MSzKSz) évi 8 milliárd forint forgalmú cégében, az Opal Szolgáltató Zrt.-ben, történetesen Bártfai Bélával együtt, aki az állami vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje”.

A portál egy iparági szakértőtől azt is megtudta, hogy ezek az új tisztségek miért lehetnek kifizetődők:

„Gázkereskedőként akkor lehet pénzt csinálni, ha olcsón veszel gázt, majd azt magasabb áron eladod. Kulcskérdés, hogy a két tranzakció közti időben tudod-e valahol tárolni a gázt. Azaz, hogy tudsz-e tárolókapacitáshoz jutni. Ha benn vagy a tárolási cégben, akkor hamar megtudod, mikor szabadul fel hely. Így tehát ha közben kereskedő is vagy, ezt kihasználva nyilvánvalóan előnyösebben tudsz üzletelni. Azaz jó sok pénzt keresni.”

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.