Kerpel-Fronius Gábor lesz Karácsony Gergely egyik helyettese

2019. november 4., 14:23

Szerző:

A főpolgármesterrel és a fővárosi ellenzéki pártokkal kötött megállapodás részeként Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum fővárosi képviselőjét jelöli a főpolgármester-helyettesi posztra a keddi első közgyűlésen Karácsony Gergely – jelentette be hétfőn kora délután a Városháza előtt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, illetve maga Kerpel-Fronius Gábor.

A Momentum alpolgármestere az „okosváros” fejlesztésekért, a hivatali rendszer modernizációjáért, a város zöldfelületeinek bővítéséért és egyéb klímavédelmi intézkedésekért, valamint az korrupcióellenes küzdelemért fog felelni.

Fotó: Marton Meresz

Kerpel-Fronius Gábor alpolgármesteri posztja egy szigorú politikai megállapodás része.

A Momentum az ellenzéki együttműködést ahhoz kötötte, hogy az ellenzéknek mindent meg kell tennie a korrupció visszaszorítása és az átláthatóság érdekében, valamint át kel világítani a korábbi városvezetés korrupciógyanús ügyeit, amiben vezető szerepet kértek. Erről Fekete-Győr András Facebook-bejegyzést is közzé tett, aminek részleteit kifejtette a 168 Órának. Kerpel-Fronius Gábor tehát Karácsony Gergely által felhatalmazva felügyeli

  • az „Ez a minimum” nevű korrupcióellenes és átláthatósági program megvalósítását, ami megadja a fővárosi önkormányzati működési kereteket (szerződések nyilvánossága, vagyonnyilatkozatok, tiszta közbeszerzési szempontok);
  • az állampolgárok aktív részvételét erősítve antikorrupciós bejelentési rendszert, azaz "hotline-t" hoznak létre, ahol a korrupciógyanús eseteket lehet jelezni;
  • a főváros többségi tulajdonában álló cégek vezetőit csak pályáztatás útján, munkaszerződésbe foglalt átláthatósági követelményekkel választják;
  • átvilágítják a korábbi korrupciógyanús ügyeket, többek között a fővárosi parkolási rendszert, a 3-as metró kocsijainak közbeszerzését, a Margit híd felújítását.

Fekete-Győr András kérdésünkre hangsúlyozta, hogy mivel a Momentum korábban nem volt semmilyen kormányzati pozícióban, ezért tiszta lappal indulnak.

Kulcsfontosságúnak tartja, hogy tisztaságukat kemény szabályokkal megőrizzék az ellenzéki együttműködésben, illetve az ellenzékkel is betartassák azokat, ezzel is meghálálva a választók bizalmát.

A sajtótájékoztatón Kerpe-Fronius Gábor elmondta, hogy

„Budapestet fel kell készítenünk a 21. század kihívásaira. Rengeteg adat és információ áll rendelkezésre a városban, amelyeket felhasználva jóval kényelmesebbé tehetjük az emberek életét a mindennapokban. Célunk, hogy az innovatív technológiák bevonásával vonzóvá tehetjük a várost a fiatalok számára, és hogy itthon tartsuk, vagy éppen hazacsábítsuk fiataljainkat.”

Fekete-Győr András a választásokat is értékelve arról beszélt, hogy

„Október 13-án földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk Budapesten. A főváros legnépszerűbb ellenzéki pártjaként pedig érezzük Budapest politikai és szakmai kormányzásának felelősségét. A Momentum Mozgalom azért jött létre, hogy gyökeresen megváltoztassuk a magyar politikai kultúrát: szembe kell szállnunk azzal a kultúrával, amelyben a politika mocskos, önérdekkövető, tisztességtelen hivatás. Magunkon kell kezdenünk az új politikai kultúra megvalósítását: meg kell valósítanunk az átláthatóságot, az üvegzseb-politikát, bátorságot és önfeláldozást kell mutatnunk.

Karácsony Gergelynek Kerpel-Fronius Gábor személyében egy végtelenül tisztességes, alázatos, lelkiismeretes főpolgármester-helyettese lesz. Gábor az átláthatóság, a részvételiség, az innováció és a fenntartható fejlődés, többek között a zöld közterületek körében vállal felelősséget.”

A 168 Óra korábban beszámolt róla, hogy Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP) és Dorosz Dávid (Párbeszéd) mellett egy kiadó helyettesi pozíció volt kiadó. A posztra sejthető volt, hogy Kerpel-Fronius Gábort jelölheti Karácsony Gergely főpolgármester, ugyanis információink szerint a feladatul a városi hivatali rendszer és az okosváros-fejlesztések koordinálását szabták, ami illett a Momentum politikusára

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.