A Fővárosi Önkormányzat válaszra sem méltatta a Pesti Hírlapot, nem jelenik meg az új ingyenes budapesti újság

2019. december 6., 07:34

Szerző:

Az eredeti elképzelésektől eltérően nem jelenik meg pénteken a Pesti Hírlap, Budapest új ingyenes lapja. A Klubrádió Reggeli Gyors című műsora Kerényi György főszerkesztőt kérdezte erről, aki elmondta, nem kapták meg az egyszeri rikkancsterjesztési – értsd: közterület-használati – engedélyt a Fővárosi Önkormányzattól, így a tulajdonossal, Milkovics Pállal csütörtök este nyolckor vissza kellett vonniuk a nyomdai és terjesztői megbízást.

Fotó: Pesti Hírlap

Még október 9-én adták be az első kérelmét az akkor még Tarlós István főpolgármester vezette Fővárosi Önkormányzathoz, de olyan papírokat – például településképi engedélyt – is be kellett szerezniük, amelyeket a kerületek állítanak ki, csakhogy a kerületek végül kiadtak egy dokumentumot arról, hogy nekik ezt a papírt nem kell kiadniuk – illusztrálta Kerényi György az indulás nehézségeit .A rikkancsok naponta két órán át szórnák a Pesti Hírlapot.

A legnagyobb problémájuk az, hogy nem kaptak választ, sem igenlőt, sem nemlegest. Ma megint beadják a kérelmet egy december 12-én vagy 13-án megjelenő 0. lapszám érdekében

– fűzte hozzá. A most pénteki egyszeri terjesztésről a kérelmet – írta meg csütörtökön az Index – Karácsony Gergely főpolgármesternek adták be. Ez esetben aluljárókban terjeszthetik a lapot azokon a területeken, amelyek nem a BKV kezelésében állnak.

Ami a tartalmat illeti, Kerényi György elárulta, péntekre a többi között nagyinterjúval készültek Pokorni Zoltánnal, és egy cikkel arról, hogy a XI. kerület ugyanazzal a parkolási céggel kötött szerződést, amelynek a Zuglóban is feltűnt a neve.

A hosszú távú terjesztési engedélyről a Fővárosi Önkormányzatnak elvileg hétfőn kell döntenie. 

Az ügynek az ad jelentőséget, hogy Karácsony Gergely ki akarja tiltani az Orbán-kormány szócsöveként működő ingyenes bulvárlapot, a Lokált  közterületekről. A Lokálnak a Budapesti Közlekedési Központtal van szerződése, a főpolgármester utasítani akarja a céget, hogy vizsgálja meg a lehetőségeket ennek a felmondására.