Kérdés, hogy Kásler Miklós milyen valóságban él, nyoma sincs a pályázatnak, amelyről beszélt

2018. október 12. 19:22 - szerző: Ágoston Zoltán

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter a Magyar Időknek adott egy interjút,  amelyben az úgynevezett Magyarságkutató Intézet felállítása mellett elejtette, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum kirúgott főigazgatójának, Prőhle Gergelynek a helyének a betöltésére pályázatot írtak ki, a befutó pedig az lesz, akinek a pályázatát a szakmai bizottság a legjobbnak nyilvánítja.  Az Index ma utánanézett, és kiderült pályázatnak pedig semmi nyom sem az Orbán-kormány honlapján, sem a Közigállás portálon. Ez azt jelenti, hogy a pályázat nem nyilvános vagy nem létezik. Az utóbbit vetíti előre, hogy rebesgetik, Prőhle Gergely utódja az a Wass Albert- és Horthy Miklós-hívő irodalomtörténész, Takaró Mihály lehet, akit a tárcavezető pedagógusnap alkalmából kitüntetett június 1-én.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennél többet nem tud a PIM sem, amely az Index kérdésére azt válaszolta, annyit tudnak, amennyit a portál. A főigazgatói pályázat kiírására az Emmi az egyedül jogosult szerv, a tárca honlapján és a Közigálláson mindenféleképpen meg kell jelennie a pályázatnak. Ennek fényében kérdés – fűzhetjük hozzá –, hogy Kásler Miklós mire gondolt, amikor múlt időben beszélt a pályázat kiírásáról. Az index az Emmit is megkérdezte az ügyben, de reggel óta nem kapott választ a kérdéseire.

Ami pedig az elvárásokat illeti, illúziói senkinek ne legyenek. Prőhle Gergelynek a saját elmondása szerint azért kell távoznia, mert Kásler Miklósnak más elképzelései vannak a PIM jövőjéről. Talán ezekre az elvárásokra is gondolhatott a tárcavezető, amikor a Magyar Időknek azt mondta: – Az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az. Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel.