Lemondott a teljes képviselő-testület Pilismaróton, ahol lakosok egy kavicsbánya megnyitása ellen tiltakoznak

2020. augusztus 6., 17:30

Szerző:

Rendkívüli ülést tartott és lemondott csütörtökön Pilismarót képviselő-testülete – derül ki a júliusban lemondott polgármester, Pergel István közleményéből.

A testület hét igennel, egyhangúlag szavazott a feloszlatásáról.

– írta Pergel.

Természet - Dunakanyar - Tájkép Pilismarót látképe a Dunakanyarban.
Fotó: Nagy Zoltán

A képviselők az oda tervezett kavicsbánya miatt kialakult helyzettel indokolták a döntést. „A lemondott testület nem kíván a bányanyításhoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni” – tudatták.

Közölték azt is, hogy a „lemondó testület az időközi önkormányzati választással megválasztásra kerülő új polgármester és új képviselő-testület kezébe adja ebben a kérdésben is a döntés jogát és felelősségét” – írta a hvg.hu.

Magyarországi képek - Pilismarót A pilismaróti öböl. Ide tervezik a kavicsbányát.
Fotó: H. Szabó Sándor

Pilismarton a helyi civilek tiltakozásba kezdtek, amiért a községben kavicsbányát akarnak létesíteni. Az ügy miatt a helybeliek aláírást is gyűjtöttek, illetve helyi népszavazást kezdeményeztek, mert úgy látták: a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.