Annyira fáztak, hogy a kenyérsütővel próbált meg befűteni a gyerekszobában, meghalt az ötéves fia

2020. február 24., 10:55

Szerző:

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség egy 43 éves nő ellen, akinek egy kenyérsütőgép miatt halt meg a gyereke - olvasható az ügyészség honlapján.

A vádirat szerint a vádlott négy kiskorú gyermekével és anyjával élt együtt egy miskolci családi házban. Gázkazánnal fűtöttek, de mivel nem volt pénzük, a gázért feltöltő kártyával fizettek. Tavaly február végén elfogyott a kártyáról a pénzt, de hideg volt, ezért az anya más módon próbált befűteni.

A házban csak a vádlott, az anyja és a legkisebb fiú gyermeke voltak éppen, mivel a másik három gyerek az apánál hétvégézett. A vádlott az anyjával egy gofrisütővel fűtött, míg

a fia szobájába éjszakára egy elektromos kenyérsütőgépet vitt be, amelyet a gyerek ágyától mindössze öt centiméterre, a laminált padlóra tett. Bekapcsolta, a sütő részét felnyitotta, hogy a meleg azon keresztül jöjjön kifelé. A gyereket lefektette és kiment a szobából.

Hajnalban az ágytakaró rácsúszott a kenyérsütőre, ettől tűz keletkezett. A tűz átterjedt az ágyneműre, a matracra és a bútorzatra, melynek következtében a szoba teljesen lángba borult.

A tüzet először a nő vette észre, megpróbálta menteni a gyereket, de a nagy füst miatt nem tudott bejutni a szobába, és mivel egyre nagyobb lett a tűz, az anyjával együtt kimenekültek a lakásból.

A gyermekszobában alvó ötéves gyermek felébredt a tűzre, megpróbált menekülni az ablak irányába, de a szobából már nem jutott ki. Szénmonoxid mérgezés és az égési sérülések következtében a helyszínen meghalt.

A tüzet végül a kiérkező tűzoltók fékezték meg.

A kenyérsütőgép nem rendeltetésszerű használata következtében keletkezett a tűz. A vádlott a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látta előre, mert a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta.

Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.