Kell a sok új szavazó a Fidesznek, az ukrán határon akár havi 300 ezres nyugdíjjal veszik meg őket

2017. december 1. 20:24 - szerző: Ágoston Zoltán

Akár havi 300 ezres nyugdíj ígéretével csábítják Ukrajnából a potenciális Fidesz-szavazókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a lehetőségre pedig rengetegen ugranak rá – leplezte le a Hír TV tényfeltáró műsora, a Célpont

 

Magyarország – derül ki a műsorból – egy 1963-as, szovjet-magyar szociális egyezményre hivatkozva adja az átlagnyugdíj többszörösét jelentő nyugdíjat azoknak az ukránoknak, akik felveszik a magyar állampolgárságot. Számukra egyértelműen jövedelmező az üzlet, amely úgy néz ki, hogy kint csekély összegért megszerzik a papírokat, amellyel igazolják, hogy milyen sokat kerestek – jelentkeztek magyar állampolgárságért orvosok, mérnökök és gyárigazgatók is, legalábbis volt a kezükben ezt tanúsító dokumentum –, amelyek fejében Magyarországtól játszi könnyedséggel megkapják az állampolgárságot. Éppenséggel olyanok is, akik egyetlen percet sem dolgoztak itt, egy napot sem éltek itt és egyetlen fillért sem adóztak az új hazájukban.

A Célpont látott papírokat, amelyek tanúsága szerint egy szabolcsi kisnyugdíjas 306 440 forintos nyugdíjat kaphat, ás bár hosszú időn át tartott, amíg az ügyét elbírálták, Magyarország nagyvonalú, és kifizeti a különbözetet. Ez jelen esetben 3 361 180 forint a havi nyugdíj felett. Nyilvánvalóan fantomokról van szó. Pont előttem állt egy, azt sem tudta, melyik utcába van bejelentkezve. Olyanok is bejelentkeznek, akik nem tudnak magyarul, csak megveszik a lakást, hogy a nyugdíjat megkapják. 150, 170 meg 200 (ezer – a szerk.), ilyenekért. És aki meg itt ledolgozta az életét mondjuk a tsz-ben vagy bárhol,. az mennyit kap, 60-70 ezret” – világít rá az üzlet igazságtalanságára valaki. Magyar lakcímet egyébként 40 ezer forintért árulnak az interneten, az ukrán átlagnyugdíj pedig 20 ezer forintnak megfelelő összeg.

Hogy a magyar nyugdíj mennyire vonzó lehetőségnek számít, azt ékesszólóan jelzi, hogy az elmúlt hat év alatt Beregsurányban, Botpaládon és Lónyán megkétszereződött, Kispaládon viszont megháromszorozódott a szavazásra jogosultak száma. A Célpontnak egy férfi arról mesélt, hogy hozzá a kispaládi polgármester kérésére jelentettek be 120 ukránt, de egyik sem él ott, csak a levelekért, a nyugdíjakért, a segélyekért járnak át Magyarországra.