Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Kedden újabb tüntetést tartanak az akadémiai dolgozók az MTA megcsonkítása ellen

2019. június 30. 12:34 - szerző: 168 Óra

Kedden szavaz az Országgyűlés a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által beterjesztett törvényjavaslatról, amely alapján elveszik a Magyar Tudományos Akadémiától kutatóhálózatát. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen, ezért a fórum július 2-án keddre újabb tüntetést szervez.

– A Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzeti kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. Közel 200 éves nemzeti intézményünket most mégis megcsonkítják. Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását: erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét

– írták a dolgozók az esemény Facebook-leírásában.

Az ADF ezért demonstrációt szervez kedden 16 órától az MTA Széchenyi téri székháza elé, hogy így tiltakozzanak a magyar tudomány egészének kormányzati irányítás alá helyezése és az MTA eddig független intézeteinek államosítása ellen.

– A mögöttünk hagyott hónapokban azonban azt is megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás. Erősebbek vagyunk, ha összefog matematikus és nyelvész, jogász és biológus. Ezért nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége!

– indokolták a rendezvényt.

Fotó: Merész Márton

Hívják mindazokat, akik az elmúlt hónapokban velük voltak, és akik a szabad tudomány művelésének ügyét a jövőben is támogatni szeretnék.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által benyújtott javaslat alapján az Akadémia kutatóintézeteit egy újonnan létrehozandó központhoz, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz csatolják, az MTA költségvetése emellett töredéke lesz a korábbiaknak. A kormány létrehozza a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, ennek révén a politika szereplői lényegesen nagyobb beleszólást kapnak a tudományos kutatásokba és azok finanszírozásába.