Kedden reggel meghalt egy érsebész, máris instabillá vált az akut érbetegek ellátása

2019. június 26., 08:27

Szerző:

Mindössze egyetlen érsebésszel van kevesebb Budapesten, máris instabillá vált az akut érbetegek ellátása - írja a MedicalOnline.

Kedden reggelre egy nagy munkabírású kollégáját veszítette el az érsebészek egyébként sem túlságosan nagy tábora. Dr. Tóth Gyula március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy Kórház ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját, egészen tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) vis majort jelentettek, kedden reggel pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta, hogy kisegíti az akut baleseti érsérülések ellátásában a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központját és átvette a tervezett érműtétre váró beteget.

A MedicalOnline szerint az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak, amikor a Péterfy Kórház lemondta az akut érsebészeti ellátást. A kórház orvos nélkül maradt krónikus betegeit a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) ugyan fogadja, de a nagy forgalmú baleseti centrum érsérültjeit egyelőre nem tudják ellátni.

A fővárosi érsebészeti ellátás - elsősorban krónikus és a folyamatosan tovább romló munkahiány miatti - kritikus problémáira, és a megoldási lehetőségekre korábban már többször felhívta a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT). Dr. Szeberin Zoltán elnök a MedicalOnline megkeresésére azt mondta: a kialakult helyzet akut kezelésére a központosítás haladéktalan, átgondolt és szervezett elindítása lehet a megoldás, amely eddig váratott magára.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.