Kedden adják át a szakszervezetek követeléseiket a Miniszterelnökségen

2019. január 8., 11:02

Szerző:

Kedden reggel tartja ülését a sztrájkelőkészítő bizottság és ezt követően, még a nap folyamán átadjuk a sztrájkkövetelés négy pontját a Miniszterelnökségnek – mondta a Népszavának Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke.

Azt nem tudta, hogy a kancellárián lesz-e egyáltalán, aki fogadja őket. Ezután egy héten belül ki kell derülnie, kivel tárgyalhatnak az érdekvédők, a sztrájktörvény szerint ugyanis ha a sztrájkkövetelésben érintett munkáltató nem határozható meg, a kormány öt napon belül kijelöli az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét.

Ha jövő hétig nem állítják fel a tárgyalótestületet, akkor a hétvégi ígéreteknek megfelelően jöhet a figyelmeztető sztrájk. A szakszervezetek január 19-ére mindenkit országos demonstrációra hívtak, sok helyen már be is adták a területfoglalási engedélyeket az útlezárásokhoz, 16 városban biztosan lesz megmozdulás.

Székely Tamás biztos abban hogy a kabinet lesöpri a követeléseiket.

– Eddig sem történt semmi, akkor most miért történne? A kormány szerint mindenki Soros-bérenc, aki a munkavállalók érdekében szólal meg

– fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy jelenleg hányan támogatják a sztrájkot és hányan vehetnek részt benne. Decemberben támogatottsági felmérés kezdődött, amely időigényes feladat, mivel minden munkavállalónak nyilatkoznia kell arról, hogy részt kíván-e venni a sztrájkban.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.