Harrach Péter: A pánikkeltés megengedhetetlen

2019. július 23., 10:26

Szerző:

A klímavédelem fontos kérdés, de pártpolitikai célok szolgálatába állítása és a pánikkeltés megengedhetetlen – nyilatkozta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak. Szerinte az ügy fontossága és a védelmi felelősség keresztény eredete arra készteti a pártot, hogy ezentúl aktívabban és mélyebben foglalkozzon környezetünk védelmének politikai vonatkozásaival.

A politikus a tavaszi parlamenti ülésszakot értékelve beszélt a nemrég elfogadott költségvetésről, illetve két vitatott törvénymódosításról, a köznevelési törvény, illetve az Magyar Tudományos Akadémiát felszabdaló kutatás-fejlesztésről szóló módosításáról is.

– Mivel a költségvetés a kormánytöbbség törekvéseit tükrözi, és abban benne vannak a KDNP szempontjai is, ilyen értelemben a teljes költségvetés megfelel nekünk. Ha az a kérdés, hogy a mi prioritásaink megjelennek-e, azt kell mondanom, igen. Ez azért is így van, mert a Fidesz kereszténydemokrata fordulatot vett, ami persze nem azt jelenti, hogy kifogták a szelet a vitorlánkból, hanem azt, hogy az általunk képviselt hagyományos kereszténydemokrata értékek közös lendületet kaptak

– fogalmazott Harrach Péter.

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabbnak a közösségeket, mint a családot, az egyházat, a nemzetet és az önszerveződő közösségeket tartják, a 2020-as költségvetés ezeknek komoly támogatást nyújt.

– A számunkra fontos világnézeti kérdésekben soha nem kötöttünk kompromisszumot, de a szövetségen belül nincs is erre szükség

– jegyezte meg.

Fotó: Facebook

A köznevelésről és a kutatás-fejlesztésről szóló módosításban véleménye szerint megjelenik a hatékonyság növelésének szándéka.

– Az első a nevelési célok teljesülését segíti, a másik a kutatás szabadságát megőrizve a nemzeti törekvések érvényesülését is biztosítja

– állapította meg.

A KDNP terveivel kapcsolatban leszögezte, hogy a párt világnézeti párt, prioritásai ebből adódnak. Hozzátette, hogy a klímavédelem fontos kérdés, de annak pártpolitikai célok szolgálatába állítása és a pánikkeltés megengedhetetlen. Szerinte azt a vitát kerülni kell, hogy a klímaváltozás vagy a migráció jelent-e nagyobb veszélyt, mert mindkettőt kezelni kell. Úgy véli, hogy környezetünk legnagyobb kártevője a fogyasztói szemlélet, amelybe beleértendő a termelési és fogyasztási kényszer is.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.