Tuti állást kínált a KDNP: 5,4 milliót fizetett reggeli újságolvasásra, másfél milliót pedig Google-használatra

2020. február 4., 10:21

Szerző:

A jelenlegi parlamenti ciklus kezdete óta, azaz több mint másfél év alatt 240 millió forintot költött a KDNP frakciója többek között tanácsadásra, kommunikációra, rendezvényekre és a párt saját megjelenítésére – derül ki a hvg.hu által az Országgyűlés Hivatalától kikért adatokból.

A KDNP frakciója az alakuló ülés előtt 2018. május 8-án
Fotó: Koszticsák Szilárd

A kiadott szerződések szerint a KDNP például – azon túl, hogy 6 milliót fizetett vendéglátás biztosítása címen a Valton-vezér Vajda Lajoshoz köthető cégnek, vagy a kihelyezett frakcióülések megszervezéséért 7,2 milliót egy bizonyos GML Productions nevű cégnek, vagy hogy egy másik társaságnak 8 milliót adtak „vezetési tanácsadás” miatt – ilyen tételekre adott pénzt:

  • Egyetlen estére 600 ezer forintot fizettek egy adventi zongorakoncertre, amit az Országház vadásztermében tartottak.
  • A párt Facebook-oldalának kezeléséért 2,4 millió forintot adtak, de
  • külön embert/embereket foglalkoztattak, hogy a reggeli sajtófigyelést elvégezzék, ez a munka 5,4 milliót ért nekik.
  • Csak az 1,6 millióba került, hogy úgynevezett „kulcsszavas internetfigyelést” végezzenek a frakciónak.
  • 2 milliót a „webes felületeken történő megjelenésekkel kapcsolatos tanácsadásra” költöttek. 
  • 8,9 millió adtak egy 38 perces imázsfilm elkészítésére (a párt 75 éves fennállásáról), amit feltettek a YouTube-ra.
  • Két hónap eltéréssel közvéleménykutatást is csináltattak 2018 őszén, előbb 750 ezer forintért egy magánszeméllyel, aztán 12,7 millió forintért a Nézőpont Intézettel.
  • Különösen nagy hangsúlyt fektettek a szegedi megjelenésekre, négy hónapra összesen 3,8 millió forintot hagytak a szegedi Közélet kiadónál is online hirdetések tervezésére.
  • Ráadásul a szerződésből kiderül, a jövő heti kihelyezett frakcióülésük Balatonfüreden a 3 nap/két éjszakás csomag 169 ezer forintba kerül majd képviselőnként.
  • Mindezeken kívül határon túli ügyekre, szervezésre előbb 3,2 milliót egy magánszemélynek, a Rákóczi-szövetségnek 5,3 milliót

Mint a HVG is megjegyzi, a visszafogottnak nem mondható kiadásokkal

a kisebbik kormánypárt ötvenmillió forinttal túltett a nagyobbikon, a Fideszen is, pedig az hétszer akkora.

Utóbbinak 116 képviselője van, a magát a választáson önállóan meg nem mérető kereszténydemokratáknak pedig durván hetedannyi, csak 17.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.