Eddig több mint 1100 magyar katonánál mutatták ki a koronavírust

2020. november 25. 08:11 - szerző: 168 Óra

Hétfőtől az őrzés-védésben is részt vesz a katonaság.

Már több mint 1100 katonánk van, aki megfertőződött, de 900 katonánk meg is gyógyult ebből a fertőzésből – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Elmondta: nincs olyan katona, aki lélegeztetőgépen lenne.

Benkő szerint rendkívül szigorú óvintézkedéseket vezettek be a magyar honvédség, és a külszolgálatban lévő katonák esetében is. „Váltások vannak, de a váltást megelőzően, őket leszűrik, utána karanténban vannak, mielőtt kiutaznak megint letesztelik őket” – mondta. Egy héttel ezelőtt egy katona Koszovóban fertőződött meg, az állapota leromlott, őt repülővel hozták haza. Azóta a Honvédkórházban kezelik, már stabil az állapota. „Nem csak itthon, de kint is figyelünk a katonáinkra” – jegyezte meg a miniszter.

A kórházakban naponta 1100 katona segíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, ez az első lépcső, de ha a kórházak még nagyobb segítségre tartanak igényt, Benkő szerint tudnak további katonákat biztosítani. Hétfőtől a katonák különböző intézmények őrzés-védését is ellátják: különböző nemzetiségek külképviseleteit, kormányzati épületeket is védeni fognak – írja a 24.hu.