Újabb tizenegy magyarországi vállalatot felügyelnek a honvédelmi irányító törzsek

2020. április 18., 08:38

Szerző:

Újabb vállalatokhoz érkeznek honvédelmi irányító törzsek a lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében. Így tizeneggyel nőtt azoknak a vállalatok száma, ahol honvédelmi irányító törzsek felügyelik a működést. 

Ezek a csoportok továbbra sem veszik át az érintett vállalatok irányítását, feladatuk a cégek folyamatos működésének biztosítása.

Koronavírus - Katonai járőrök
Fotó: Czeglédi Zsolt

A létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntése nyomán az alábbi, újonnan bevont cégek az élelmiszer-, valamint a gyógyszeripar meghatározó szereplői.

  • Kartonpack Dobozipari Nyrt. (ezt a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján azonnal állami felügyelet alá vették)
  • SCHOTT Hungary Gyógyszeripari Üvegtermék Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
  • MASTER GOOD Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Kecskeméti Konzervgyártó és Kereskedelmi Kft.
  • Júlia-Malom Élelmiszeripari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Gyermelyi Holding Zrt.
  • Hungary – Meat Élelmiszeripari Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
  • Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
  • KALL Ingredients Kereskedelmi Kft.
  • Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.
  • Pannonia Bio Zrt.

A Kartonpack átvételéről közleményt is kiadott a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amelyben azt írták: a cégben az 61,9 százalékos mértékben részvényesi jogok gyakorlására jogosult. Az állami felügyelet ellátása kormánybiztos útján történik, akinek a feladata többek között a társaság hatékony működésének biztosítása és a stratégiai iparágakkal való együttműködésének erősítése.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.