Jövőre katolikus kiadványokból tanulhatnak majd a közoktatásban

2020. december 3. 21:38

A jövő évtől katolikus kiadású történelem-, irodalom- és magyarnyelv-tankönyvek is szerepelnek a tankönyvlistán - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csütörtökön az MTI-vel.

Tóth Tamás, az MKPK titkára tájékoztatása szerint a 2017-ben kezdett tananyagfejlesztés szakmai felelőse a Katolikus Pedagógiai Intézet, az elsőként elkészítendő könyvekről a püspökök testülete döntött; 2021-ben a 9-től 12. évfolyam számára összeállított irodalom-, magyarnyelv- és történelemtankönyvek, irodalmi szöveggyűjtemény és tanári módszertani segédanyag jelenik meg.

A koncepciót egyházi emberek, szerkesztők és szerzők dolgozták ki. A tankönyvírói munkát közösen végezték a "szakterület elismert képviselői és gyakorló pedagógusok" - mondta.

A cél az volt, hogy "a tankönyveket egységes értékrend mentén, szakmai igényesség jellemezze, olyan tudáselemekkel kibővítve, amelyek eddig kisebb hangsúllyal jelentek meg a tankönyvekben" - fogalmazott.

Hozzátette: az irodalomtankönyvbe számos tanulást segítő elemet építettek bele, vannak továbbá motivikus leckék, amelyek egy-egy irodalmi motívum különböző korokban való megjelenését, értelmezését mutatják be, a szöveggyűjteményben pedig a később keletkezett "párbeszédszövegek" is megjelennek.

A nyelvtankönyvben infografikák segítik a sok példával, gyakorlattal támogatott élményalapú tanulást. A tankönyvben szerepelnek bibliai szövegek és bemutatják azok nyelvi továbbélését is.

A történelemtankönyvben fontosak a folyamatok megértését szolgáló grafikák, a tanulást támogató összegzések és az egy-egy témához kötődő, máig ható kérdések megjelenése - fűzte hozzá Tóth Tamás.

(MTI)