Újraindult a munka Bige László kénsavgyárában, akire rejtélyes okból szálltak rá a hatóságok, de a perek még zajlanak ellene

2019. augusztus 26., 14:16

Szerző:

A múlt hét szerdán csendben újraindult a Bige Holding kénsavgyára, de a helyzet változatlanul feszült – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy az egységet május végén leállíttató megyei katasztrófavédelem árgus szemekkel figyeli, nem történik-e az egységnél bármilyen, újabb intézkedésre okot adó esemény. A gyár pénzügyi tartalékait kimerítette a három hónapos kényszerszünet, ráadásul vevőik egy része is elpártolt, így a korábban tervezett felújítást kénytelenek elhalasztani.

Bige László nagyvállalkozó Bige Holding nevű szolnoki kénsav-, kriolit- és műtrágyatelepén tavaly novemberben a rendőrség több száz fővel feltűnő razziát tartott. Majd idén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a rendszeresen ellenőrzött üzem működését túl veszélyesnek találta. Május végén először egy szivárgásra hivatkozva felfüggesztették a kénsavgyár működését, majd a kénsav- és kriolitgyárra adtak ki tiltó határozatot.

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Bige László
Fotó: Balázs Attila

A cég leállította a termelést, de bírósághoz fordult, szerintük ugyanis a feltárt hiányosságok nem indokolták a gazdálkodásukat ellehetetlenítő intézkedést.

Az első- és másodfokú bíróság is elfogadta a Bige Holding kérését, hogy a per alatt is termelhessen. A bírósági engedély jogerőre emelkedése után először a kriolitgyárat indították újra, később pedig a kénsavüzemet is.

A két per továbbra is zajlik, jogerős döntés leghamarabb jövőre várható.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.