Kásler Miklós szerint kell egy magyarságkutató intézet, hogy fény derüljön a valóságra a türk-finnugor vitában

2018. október 11., 07:55

Szerző:

Nemsokára az Orbán-kormány elé kerül az úgynevezett Magyarságkutató Intézet terve – derül ki abból az interjúból, amelyet Kásler Miklós humánerőforrás-miniszer adott a Magyar Időknek. A tárcavezető azzal indokolta az intézmény megalapítását, hogy a történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői ma elbeszélnek egymás mellett, az egyik képviselői nem veszik figyelembe, amit a másik tudományág bizonyít, a Magyarságkutató Intézetben azonban „meghatározott célok mentén” kellene folytatni a kutatást.

– Ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra

– jelentette ki a politikus. Beszélt arról is, nem érzékel kultúrharcot Magyarországon, de mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni. Ennek a szükségét a következő, kissé hajmeresztő állítással magyarázta:

Az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az. Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel.

A türk-finnugor vita azután vetődött fel újra, hogy Orbán Viktor a szeptember eleji kirgizisztáni látogatásán azt mondta, a magyar egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban. Ennek az igazságtartalmát egy nyelvész szemléltette később.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.