Kásler Miklós minisztériuma néhány hónap alatt két szakterületet elveszített

2019. augusztus 26., 09:34

Szerző:

Már két területet elveszített a Kásler Miklós által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma. Múlt héten jelentették be, hogy a felsőoktatási képzés teljes irányítása átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM), de a Népszava arra emlékeztet, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságot május óta a Belügyminisztérium felügyeli.

A lap kormányzati és önkormányzati körökből úgy értesült, hogy ezek a lépések egyértelműen a Kásler Miklós irányítása alatt működő apparátus gyengeségére vezethetők vissza.

Kásler Miklós
Fotó: Wikipedia/ ThalerTamas

Fideszes településvezetők azt nyilatkozták a Népszavának, hogy a miniszterelnök hónapokat várt a felzárkóztató csomagra, de egy idő után elege lett az ígéretekből és inkább az erős kezű vezetőként elkönyvelt Pintér Sándor belügyminiszterre bízta a területet.

A programoknak főként a roma lakosság további leszakadását kellene megállítani, valamint azoknak a hátrányos helyzetű kistelepüléseknek az előbbre jutását kellene szolgálni, ahol az elmúlt évek közmunka programjai a lakosság nagy létszámát érintették. Az indoklás szerint a belügyi tárca felügyeli a közmunka programot, ezért kézenfekvő volt, hogy a BM feleljen a roma lakosságot segítő többi intézkedésért is.

A lap úgy tudja, hogy ez nemcsak azzal jár, hogy a belügyminiszter dönt minden helyi ötletről és pályázatról, hanem arról is, hogy mindezt a kormányzati igazgatásban szokatlan módon rohamtempóban, mindössze 21 nap alatt akarja teljesíteni. Augusztus 1-ig minden minisztériumnak meg kellett nevezni egy helyettes államtitkárt, aki részt vesz a koordinálásban.

Pályázatokat még nem írtak ki az új rend alapján, de a tárca közlése szerint ez a közeljövőben megtörténik.