Kásler Miklós továbbra is az orvosokra tolja felelősséget, amiért a miniszteri levél miatt hazaküldték a betegeket

2020. május 25., 13:10

Szerző:

Újabb darabbal bővült a Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egyre rosszabb imidzsét javítani kívánó „miniszteri percek” rovat,

amely a miniszter Facebook-oldalán jelent meg.  

A beszélgetés először is azzal kezdődött, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter egyre nagyobb befolyást szerezne az egészségügyben. A miniszter szerint ennek a hírnek kivételesen van alapja.

„Kértem miniszter urat hogy szervezési tapasztalatait bocsássa a rendelkezésünkre abban a tevékenységben, aminek a célja az, hogy áttekintsük a magyar egészségügy struktúráját esetleges átalakításának a lehetőségeit.

Minden több fikció.”

– jelentette ki Kásler Miklós.

Ezt követően rátérnek a kórházi ágyfelszabadítások kérdésére, amelyben tovább folyik a tűzoltás. A miniszter hangsúlyozta, őt egész életében köti a hippokratészi eskü, amely szerint a beteg érdeke a legfőbb törvény. Ennek szellemében mentek ki az ágyfelszabadítással kapcsolatos miniszteri utasítások is. Ezeknek az volt az alapgondolata, hogy minden beteget el kell látni, akinek ezt az állapota megköveteli, „akár életveszély miatt, akár egészségkárosodás miatt”.

Nyilvánvaló, hogy 100 millió orvos beteg találkozót nem én bonyolítok le, hanem az orvosok. (...) aki nem követték az utasításokat, nem voltak összhangban a saját hippokratészi esküjükkel.”

– értékelt meglehetősen zavarosan Kásler Miklós.

Jelezte, ha valaki úgy érzi, nem kapta meg a megfelelő ellátást, forduljon a kórház főigazgatójához, betegjogi képviselőjéhez, vagy jelentkezhet az EMMI-ben is.

Kitértek Szél Bernadettnek az egyik nyilatkozatára is, amelyben a német köztelevíziónak arról beszél, nincs elegendő felszerelése a dolgozóknak.

A kérdező „újságíró” ezt a nyilatkozatot szürreálisnak minősíti, de Kásler egy mondattal lerendezi az aggódókat:

„A járvány minden pillanatában az egészségügyi dolgozók is, a szociális otthonok dolgozói is, de akár az érettségi alkalmából a diákok is és a tanárok is

mindig megkapták azokat a védő felszereléseket, amelyeknek a használata indokolt volt.”

A videó végén elhangzik, a jövő héten újabb darabbal jelentkezik a videó-sorozat. Természetesen beszámolunk a következő PR-interjúról is. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.