Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás

2020. május 20., 15:04

Szerző:

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a Demokrata című lap által készített interjúban fejtette ki, mit gondol a koronavírus-járványról, az őt ért támadásokról. 

Kásler a 24.hu lapszemléje szerint elmondta, hogy 

  • Az ellenzék csak azért támadja, mert komoly érdeksérelmeket okozó átalakítások kezdődtek az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában. Az ellenzék célja a kormány megbuktatása, bármi áron.
  • A kórházi ágyakat ezért kellett felszabadítani, mert a legrosszabbra kellett készülni, hogy akár a magyar emberek tíz- vagy százezreit tudják folyamatosan gyógyítani.
  • Csúsztatás az állítás, hogy ki kellett üríteni ágyakat. Ilyen utasítás soha nem hangzott el.
  • A hazaküldött betegekért az orvosok a felelősek, akár van járvány, akár nincs.
  • Nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, amelynek 62 tagozata van.

Kásler szerint az orvostársadalom döntő többsége hősiesen helytáll, ezért köszönet jár. De vannak közöttünk olyanok, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, és ha módjuk van rá, annak hangot is adnak, akár anonim módon, az ellenzéki pártokon és a sajtón keresztül. A miniszter szerint az általa elküldött kórházigazgatók olyan hibákat követtek el, hogy neki mérlegelési lehetősége sem volt. 

Információi szerint ugyanakkor a kórházak jól teljesítenek, és okoskodásnak nevezte a kritikákat, hisztériának a maszkok és a lélegeztetőgépek állítólagos hiányát, mert politikai alapon támadja az ellenzék. Erős túlzásnak tartja, hogy mindent rajta kérnek számon.

„Nekem az a meggyőződésem, hogy

a magyar emberek döntő többsége elégedett a kormány, azon belül pedig az egészségügy járványügyi intézkedéseivel és kezelésével"

– tudatta.

A miniszter nem érzékeli, hogy le kellene mondania, utalást sem tapasztal arra, hogy Orbán Viktor kormányfő a támadások miatt neheztelne rá.

„Nem én vagyok az első, de nem is az utolsó, akit célkeresztbe állítanak. Igaz, kedvükre való engem támadni, mert megvallottan keresztény és nemzeti elkötelezettségű vagyok. Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián. Ez szellemi alvilág, nem foglalkozom vele. Egész életemben fegyelmezett és tudatos ember voltam, a szeretteim és a nemzetem iránti felelősség mellett a hivatásom kötelez. Nem hagyom, hogy provokáljanak, hogy kizökkentsenek a lelki nyugalmamból" – szögezte le Kásler, akitől megtudhattuk azt is, hogy még a nyáron,

a Semmelweis-napi ünnepségek idején átutalják az egészségügyi dolgozóknak ígért félmillió forintos elismerést.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.