Pintér Sándor volt nemzetbiztonsági embere ad tanácsokat Kásler Miklósnak havi 1,2 millióért

2020. június 5., 09:53

Szerző:

Meglehetősen talányos a tárgya annak a szerződésnek, amelynek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) foglalkoztatja Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) egyik korábbi főigazgatóját. A koronavírus kapcsán felmerülő biztonsági ügyekben ad tanácsokat Kásler Miklós minisztériumának, mint az a kormany.hu-ra feltöltött szerződéslistából kiderül, amit a hvg.hu vett észre.

Munkája egész pontosan így szól,

„szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben”,

és a tevékenységért rekordnak számító, 1,2 millió forintos megbízási díj szerepel. 

Balajti László, az AH volt főigazgatója 2010-ben, amint érkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésére a Képviselői Irodaházban
Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mint a portál írja, a felkérésről Balajti készséggel beszélt, bár az nem derült ki, miért kellett külön ember a logikailag az operatív törzshöz tartozó feladatra. Balajti azt mondta: szakértőként vett-vesz részt a védekezést irányító állami szervek, köztük a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájának összehangolásában, ebben pedig nagy segítségére volt, hogy ismeri a belső nyelvezetet és belső mechanizmusokat. Illetve, hogy bár 8 éve nyugdíjas, a korábbi rendészeti-nemzetbiztonsági kapcsolatai megmaradtak.

De hogy ez a munka pontosan mit fed?

„Amikor egy törzsnél megjelenik egy feladat, összeszámolni például, hogy miből mennyi kell, ezeket végeztük. Az egész működési mechanizmust kellett átfordítani egymás nyelvére” – válaszolta az AH volt vezetője, akit

egy orvosprofesszor barátja, Kollár Lajos érsebész ajánlott Kásler Miklós figyelmébe.

Kollár a székesfehérvári kórházigazgató leváltásától kezdve a drasztikus kórházi ágyfelszabadításig számos alkalommal nyilatkozott az elmúlt hónapokban a miniszter nevében, emlékeztet a portál. A kérdésre, hogy a járvány lecsengésével mit koordinálnak, milyen munkát végeznek, Balajti azt mondta:  most már pedig a lecsengés van,

„azt nézzük, mérlegeljük, hogy honnan indultunk, mik voltak a feladatok, ezeket az anyagokat összesítjük.”

Balajti 2009. szeptemberétől vezette az AH jogelődjét, a Nemzetbiztonsági Hivatalt, megbízásából a kormányváltás után 2011 decemberében mentette fel Orbán Viktor, akkor már a Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozó AH éléről. Balajti előzőleg a teljes ranglétrát végigjárta a nemzetbiztonsági hivatalt információkkal ellátó és az engedélyköteles titkosszolgálati műveleteket végrehajtó Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál (NBSZ), 2007-től 2009-ig a szervezet főigazgatója, előtte a főigazgató-helyettese volt.

Mostani megbízása egyébként 2020. április 13-tól érvényes és nem ért véget a járvány lecsengésével: egészen 2020. november 30-áig szól.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.