Katasztrofális állapotok uralkodtak a Honvédkórház sürgősségijén – Levelet írt a távozó osztályvezető

2019. január 24., 07:48

Szerző:

„2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át”

– kezdődik az a drámai hangú levél, amelyet  a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumáról (SBC) megbízott  osztályvezetője, Burány Béla írt a munkatársainak búcsúzóul a február 1-i távozása  alkalmából. A keddi keltezésű levelet a hvg.hu-nak sikerült megszereznie. Az szerepel benne:

  • Az orvos-létszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás
  • A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségében és minőségében egyaránt.
  • Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavar állt fenn.
  • Az SBC-n már alig maradt kihasználatlan tér, ugyanakkor több fontos működési elem nem, vagy csak részlegesen, és problémásán működött (triázs-helyiségek, detoxikáló, veszélyes hulladék-raktár, oktatóterem, személyzeti tartózkodók/pihenők).
Fotó: MTI/Lakatosi Péter

Burány Béla azt írja, ő lerótta az érzelmi tartozását azzal, hogy amennyire lehetett, próbált javítani a helyzeten. Nemrég derült ki, hogy bár a február 1-ig tartó megbízatásán túl is pályázott az SBC osztályvezetői posztjára, a tisztséget nem ő, hanem Hetzman László, a légimentők korábbi szakmai vezetője nyerte el az összesen négy pályázó közül.

Burány Béla levele azért figyelemre méltó, mert az elődje, Zacher Gábor hasonlóan katasztrofális helyzetről számolt be a tavaly augusztusi felmondásakor, ezeket a kijelentéseket azonban az Orbán-kormány azóta is kitartóan cáfolja. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára  nemrég Demeter Márta kérdésére meglehetősen alpári stílusban úgy válaszolt, nem a Honvédkórházban van válság, hanem az LMP társelnökének a fejében. Tegnap maga Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelentette ki, hogy a Honvédkórház minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása.