Karácsony: Bizonytalankodik a kormány a budapesti kijárási korlátozások feloldásában

2020. május 14., 09:25

Szerző:

Levelet írt a főpolgármesternek, illetve a budapesti kerületek vezetőinek Gulyás Gergely, hogy kikérje a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos véleményüket. Karácsony Gergely pedig, mint a Facebookon közzétett bejegyzéséből kiderül, válaszolt is, némileg ironikusan megjegyezve, hogy az a kormány, amely korlátlan felhatalmazással rendelkezik, és amely az információkat kisajátította, „a megígért egyeztetést elsunnyogja”,  statáriálisan dönt az önkormányzatok bevételeiről,

a korlátozások lazításáról nem tud, nem akar, nem mer maga döntést hozni.

Karácsony emlékeztetett, már korábban közzétette, hogyan, milyen feltételekkel lehetne megkezdeni a fővárosi élet újraindítását, például a tömeges tesztelések folytatásával, vagy minimum azzal, hogy negatív teszt nélkül nem küldeni haza betegeket a kórházakból.

Karácsony Gergely
Fotó: Kovalovszky Dániel

„Sajnálattal kell ugyanakkor megállapítanom, hogy

a kormány változatlanul eltitkolja a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat.

Nevetségesnek és méltatlannak tartom azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormányzat elhárította, és a mai napig elhárítja a járványra vonatkozó részletes adatok megismerésére irányuló kérésemet. Éppen ezért nem tudom elfogadni, hogy a kormányzat – miközben mind tárgyát, mind idejét tekintve példátlan terjedelmű, rendkívüli közjogi felhatalmazással rendelkezik – nem kívánja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó” – írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy mivel Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának kijelentése szerint lényegében nincsenek új lakossági fertőzöttek,

nem érti, miért hezitál a kormány.

Mint fogalmazott, „nem látom időszerűnek a kormány hezitálását és bizonytalankodását a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében”. Továbbra is az felel a korlátozások fokozatos megszüntetéséért, aki a járványügyi adatokkal rendelkezik.

 

Igaz, hogy szerdán kormányülés is volt, nem döntött a kormány a budapesti korlátozások enyhítéséről, merthogy konzultálni kívánnak virológusokkal, orvosszakértőkkel, és megvárják Karácsony véleményét. Gulyás egyébként arról írt Karácsonynak és a többi polgármesternek, hogy Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, ezért csütörtök délutánig adjanak tájékoztatást arról, időszerűnek látják-e Budapesten a kijárási korlátozások feloldását, avagy nem.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.