Karácsony teljes ellenzéki együttműködést ígér, bevonja a mostani riválisait is a Tarlós elleni kampányba

2019. június 26., 19:07

Szerző:

Este hatkor megtartották az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást koordináló Civil Választási Bizottság sajtótájékoztatóját. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely nyert, a sajtótájékoztatón pedig rajta kívül megjelent Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) is, a DK részéről azonban nem jött el Kálmán Olga, a DK-t csak a párt fővárosi elnöksége képviselte.

Az eredmény bejelentése után Karácsony Gergely szerint az ellenzék az előválasztással esélyt adott arra a városnak, hogy leváltsák a kormánypártot a Budapesten. A pártok éltek a lehetőséggel, hogy beszéljenek a vízióikról és a terveikről, amelynek eredője lesz, hogy közösen miként tudják megváltoztatni a város működését. Megköszönte minden civil és lebonyolító szervezet, illetve a szavazók részvételét.

Köszönetet mondott a két rivális jelöltnek, Kerpel-Fronius Gábort kiemelte, mint a városért dolgozó, meleg szívű polgárt. – Sok Gábort még a magyar közéletbe – mondta. Kálmán Olgára kitérve kiemelte remek kommunikációs készségeit, és a bátorságát, hogy nőként választotta a politikát.

Fotó: Merész Márton

Az ellenzékben véget ért a rivalizálás korszaka – jelezte az ellenzék főpolgármester-jelöltje, hozzátéve, hogy ősszel világos, hogy együtt fognak dolgozni a közös sikerért.

Mindkét ellenfelét bevonná az őszi választásokig tartó kampányba, a jelöltek programjából pedig több elemet is tervez beépíteni.

A 168 Óra kérdésére, hogy ezek közé a programpontok közé tartozik-e, amit Kerpel-Fronius Gábor mondott, vagyis a budapesti városvezetés maffiaszerű működésének, a parkolási maffiának a felszámolása, határozott igennel felelt. Kitért arra, hogy hamarosan lezárják a fővárosi kerületekben a polgármesterjelöltekről és képviselőkről szóló ellenzéki egyeztetéseket, ez várhatóan egy hét alatt zárulhat le.

– Mindenkire számítunk, aki azt szeretné, hogy a hatalmat az emberek hatalma váltsuk le. Egy mindenkiért, mindenki egyért.

– zárta mondandóját.

Kerpel-Fronius Gábor első szavai a gratulációé voltak, Karácsony Gergelynek minden támogatás megadnak a továbbiak az önkormányzati választáson Tarlós Istvánnal szemben. Csütörtökön már arról egyeztetnek, hogy a Momentum és személyesen Kerpel-Fronius Gábor hogyan vehet részt a kampányban. Megköszönte ugyanakkor pártja szimpatizánsainak, hogy az EP-kampány után is dolgoztak a sikerért.

Magyar György ügyvéd, a CVB elnöke a szerda délutáni közös sajtótájékoztatón a demokrácia ünnepeként jellemezte az előválasztást, amivel a legerősebb jelöltet találhatják meg Tarlós Istán kihívójának. Újságírói kérdésre nem érezte magát felhatalmazva, hogy elmondja, Kálmán Olga miért nem vett részt a sajtótájékoztatón.

Fotó: Merész Márton

Kálmán Olga végül online videóban gratulált a két előválasztási riválisának.

Az előválasztást az ellenzéki pártok megállapodása alapján rendezték meg. A győztes személyének támogatásában kölcsönösen megállapodtak, bárki legyen is az. Karácsony a teljes ellenzék támogatásával lesz Tarlós István (független, Fidesz-KDNP) főpolgármester kihívója az őszi önkormányzati választásokon. A pártok ugyanakkor kerületenként sorra kötötték meg a megállapodásokat a helyi polgármester-jelöltekről, akiket szintén kölcsönösen támogatnak a fideszes jelöltekkel szemben.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.