Karácsony Gergely: Idősotthonokban akartak elhelyezni kórházak elküldött idős betegeket

2020. április 15., 21:41

Szerző:

„Támogatnám, hogy kezdjünk el azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon” – mondta Karácsony Gergely az Azonnalinak adott interjújában. Ennek azonban egyik feltétele a tömeges tesztelés. A főpolgármester beszélt arról is, hogy a múlt szerdai kormányülésen megkérdezte,

miért nincs több teszt, amire Kásler Miklós erőforrási miniszter Mária Teréziáról kezdett beszélni.

„Ott és akkor meg is ígérte a miniszterelnök, hogy közre fognak működni a fővárosi idősotthonok tesztelésében. Azóta ez az ígéret nem valósult meg, de elindult egy rágalomhadjárat” – mondta, hozzátéve: nem volt az a benyomása, hogy akár Kásler, vagy akár az egészségügyi államtitkár Horváth Ildikó „valódi alakítói lennének a döntéshozatalnak”.

 

A miniszterelnök állítólag azt is ígérte Karácsonynak a kormányülésen, hogy 2-3 héten belül leül a kormány a legnagyobb önkormányzati szövetségekkel és áttekinti az önkormányzatok helyzetét.

Mindehhez képest különösen éárdekes Karácsony Gergely esti Facebook-bejegyzése, amiben arról ír, hogy

a kórházból elküldött idős betegeket az idősotthonokban akarnák elhelyezni a kórházak.

 

„Most tájékoztattak arról, hogy több, kórházból elküldött idős, beteg embert a mostanság sokat emlegetett idősotthonainkban akartak elhelyezni egyes kórházak. Ismét csak negatív koronavírus-teszt nélkül, pedig éppen ma derült ki, hogy egy vidéki idősotthonba került be a fertőzés kórházból, és egy műtét után otthon lábadozó beteg családját is utólag értesítették: pozitív lett a teszt.” – írta Karácsony.

Az idősotthonok új ellátottat nem is tudnak fogadni, a járványveszély miatt továbbra is hatályos a tilalom. Az idősotthon ráadásul nem kórház, sokféle ellátás van, amelyre ezek az intézmények egész egyszerűen nem alkalmasak. A tarthatatlan helyzet miatt a tisztifőorvoshoz és a kormányhivatal vezetőjéhez fordul a főpolgármester, újra követelve: se idősotthonba, se haza ne küldhessenek senkit negatív teszteredmény nélkül.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.