A Karácsony-program: ingyen BKV-t a 14 év alattiaknak, erdősítést és javított kerületi orvosi ellátást ígér az ellenzék

2019. szeptember 22., 20:20

Szerző:

Szabadság, szolidaritás, zöld szemlélet – ezekkel a jelszavakkal ismertette választási programját vasárnap Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok közös budapesti főpolgármester-jelöltje. Megválasztása esetén a közösségre építene, hogy erős, de nem erőszakos vezetője legyen a városnak.

Tarlós István főpolgármesternek ezúttal is üzent: nem enged abból, hogy ne legyen választási vita kettejük között. A vitának azért tulajdonít jelentőséget, hogy kiderüljön végre, a fideszes támogatású Tarlósnak milyen ajánlata van a választónak, ugyanis Karácsony szerint ezt eddig a főpolgármester nem ismertette.

Fotó: Merész Márton

Karácsony később rátért a konkrét ígértekre:

  • Társadalmi egyeztetéssel megalkotnák "Budapest alkotmányát" ami a társadalmi együttműködés alapja lenne a jövőben.
  • A kerületekkel együttműködve fejlesztenék az egészségügyi ellátást: megoldást kínálnak az orvoshiányra, kiterjesztenék a szűrővizsgálatokat, hogy kevesebben haljanak meg megelőzhető betegségekben.
  • Nem adnak ki stadion építésére engedélyt, amíg nincs minden kórházban CT-berendezés.
  • Minden évben 20 ezer forinttal segítenék a fűtésben a rászoruló nyugdíjasokat és családokat.
  • Évente annyi fát ültetnének, mint ahány budapesti gyerek születik (ez nagyjából 15 ezer), egyben egy új erdőt alakítanának ki Józsefvárosban és Csepel északi határain, és egy "zöldfolyosót" alakítanának ki a Duna mentén a Margitsziget és a Hajógyári-sziget között.
  • Csökkentenék a főváros autóforgalmát, ennek érdekében 14 éves kor alatt ingyenessé tennék a BKV-t.

Karácsony Gergely szerint nem igaz, hogy csak a Fidesz-kormánnyal való együttműködés hozhat pénzt Budapestnek. Ennek ellenkezője igaz szerinte, idézve a statisztikát, hogy a városban megtermelt javaknak már csak a 2 százalékával működik a főváros költségvetése Tarlós István polgármestersége óta.

A jelöltet megelőzően Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum Mozgalom fővárosi politikusa, Karácsony előválasztási kihívója beszélt. Kerpel-Fronius ígéretet tett, hogy ellenzéki siker esetén átláthatóvá teszik a főváros működését, átvilágítanák az elmúlt évek önkormányzati szerződéseit.

Kialakítanának egy rendszert, ami szerint a lakosok is közvetlenül beleszólhatnának a költségvetés egyes forrásainak felhasználásba.

A momentumos politikus szerint sikerült bemutatnia az ellenzéknek, hogy van víziója a főváros jövőjéről, majd hozzátette, hogy ugyanezt az ország esetében is el kell érjék.

Szót kapott Kálmán Olga is, aki a DK jelöltje volt az előválasztás során. A rendezvényen kiderült, hogy ő lesz az önkormányzati egészségügyi program felelőse, amennyiben Karácsony nyeri az októberi választást. Az Index tudósítás szerint a műtétje után lábadozó Kálmán Olga azt mondta,

„Ha a sebész fölöttem a Tízparancsolatot mondta volna, ami nekem is személyes életemben fontos, de mégis utolsó erőmet összeszedve elmenekültem volna onnan”.

A rendezvény ezúttal sem maradt el közjáték nélkül: kormánypárti aktivisták egy motorcsónakról zenét játszva akarták megzavarni Karácsony Gergely beszédét.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.