Karácsony: egy fővárosi hitelfelvétel kérdése dönti el, a kormány hadat üzen-e Budapestnek

Ötven trolibusz és villamos beszerzését valósítanák ebből meg, ha a kormány engedi. A kormány szerint boldogan segítenek, átveszik a fejlesztéseket és megvalósítják őket 60 milliárd értékben.

2020. október 29., 16:10

Szerző:

A fővárosi önkormányzat újra a kormány asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, írja az MTI. 

    Karácsony Gergely hozzátette: abból ötven új trolibusz és ötven villamos beszerzését valósítanák meg, ezzel másfél millió ember közlekedését javítanák, és 19 kerületben állítanának forgalomba új járműveket.

    Karácsony Gergely elmondta: szerdán szembesültek azzal, hogy a kormány két héttel ezelőtti, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán tett ígérete a "semmibe hullott". Annak értelmében a fővárosi önkormányzat 50 trolibusz megvásárlásához 3 milliárd forintot csoportosíthatott volna át más - Karácsony Gergely megfogalmazása szerint - sikertelenül menedzselt európai uniós projektektől.

    "Ez nem az első elszállt ígéret a járműbeszerzéssel kapcsolatosan" - hangoztatta az ellenzéki politikus, felidézve, hogy tavaly nyáron a főváros vezetése megállapodott a kormánnyal, hogy a kabinet fizeti ki a trolik és villamosok beszerzését.

    Hangsúlyozta: azért, hogy ne kelljen lemondani a fejlesztésről, a főváros megállapodást készített előtt az Európai Fejlesztési Bankkal egy "rendkívül kedvező" visszatérítendő támogatásról. Ehhez azonban kell a kormány jóváhagyása, de úgy tűnik, ezt sem teszik meg - jelezte Karácsony Gergely, majd úgy fogalmazott: a kormánynak - úgy tűnik - nem érdeke, hogy Budapest fejlődjön.

    Karácsony Gergely leszögezte: mivel nem hajlandók beletörődni, hogy ezt a "kiváló lehetőséget" elszalasszák, újra a kormány asztalára teszik az európai fejlesztési hitel programcsomagját. "Ha ezt is megakadályozzák, akkor nyilvánvalóan hadat üzennek (...) a budapesti polgároknak" - mondta.

    Karácsony Gergely újságírói kérdésre kifejtette: a fejlesztési hitel kormányzati engedélyezését nem tartja "lefutott meccsnek" - mint mondta -, főleg azért, mert a kabinet jelenleg is tárgyal a bankkal egy, a főváros által igényelni tervezett hitel összegét sokszorosan meghaladó hitelkeretről. Úgy vélte, "komoly diplomáciai bonyodalmakat okozna", ha a kormány ellehetetlenítené a főváros projektjét.

A kormány azt írta válaszában, meglepetéssel értesül arról, hogy nem akarja támogatni a fejlesztéseket, hiszen él az ajánlata arról, hogy megvalósítja, átveszi a fővárosi fejlesztéseket 60 milliárd forint értékben. A főpolgármester 3 milliárd forint támogatást kér, írják, ezzel szemben a kormány 60 milliárd forintos támogatást ajánl a fővárosnak. A kormányzati segítség és tehermentesítés okán felszabaduló 60 milliárd forintot a főváros teljesen szabadon használhatja fel, saját döntései szerint.

 

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.