Karácsony Gergely: Súlyos hibát követtem el, bocsánatot kérek!

2019. február 12. 07:37 - szerző: 168 Óra

A baloldali főpolgármester-jelölt a Jobbik kapcsán tett szerencsétlen kijelentései miatt jár Canossát.

Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el. Ismételten bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam. Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását - írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a DK közös főpolgármester-jelöltje. Karácsonyt azután bírálta a zsidó szervezet, miután a politikus a Fidesz-közeli Hír TV-nek adott interjújában a riporter kérdéseire lényegében azt mondta, hogy nem minősül nácinak, aki zsidó politikusokat akar listázni.

Ez a beszélgetés hangzott el a Hír TV műsorában:

Riporter: - Arra sem válaszolt még, hogy nácinak minősül-e az, aki zsidó képviselőket listázna.

Karácsony: - Nem, ez egy nagyon rossz hagyomány, egyébként nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus, ez egy nagyon rossz mondat volt, én kint voltam a tüntetésen, amikor ez ellen kellett tüntetni, és nagyon örülök annak, hogyha Gyöngyösi frakcióvezető nem mond már ilyeneket.

Riporter: - De nem nácizmus ön szerint zsidó képviselőket listázni.

Karácsony: - Nem.

A kormánypárti tévé riportere itt Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselőjének 2012-es, az Országgyűlésben elhangzott mondataira utal, amelyeket elvileg az izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkező honatyák kapcsán mondott, bár szavai egyértelműen a képviselők származására utaltak:

„Felmérjük azt, hogy az itt élő és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” - mondta hét évvel ezelőtt a Jobbik politikusa.

Karácsonyt az interjúban egyébként arról faggatták, hogy nem tartja-e a baloldal szempontjából problémásnak a Jobbikhoz való közeledést és a vele való lehetséges politikai, választási együttműködést.

Karácsony Gergely
Fotó: Kovalovszky Dániel