Karácsony Gergely: Ellehetetleníti az önkormányzatokat a jövő évi költségvetés

2020. május 26., 19:15

Szerző:

"Segítség helyett kivéreztetné a 2021-es költségvetéssel az önkormányzatokat a kormány” címmel tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármestere és hivatala kedden. A Facebookon közvetített élő videóban Karácsony azt mondta, a kormány arra használja a járvány nyomán kialakult válságot, hogy tönkretegye az önkormányzati szektort.

"Hittünk abban, hogy a polgárok akaratát még a kétharmados Orbán-kormány is tiszteletben tartja”

– mondta Karácsony a sajtótájékoztatón.

A főpolgármester szerint két olyan változás is van a vonatkozó törvényjavaslatban, amelyek drámai mértékben lehetetlenítenék el az önkormányzatokat. Az egyik a gépjárműadó elvétele, amely korábban nagyban hozzájárult a bevételeikhez. Karácsony szerint a kormány azonban nem átmeneti változtatásban gondolkodik.

A másik elem az önkormányzatokra kivetett a szolidaritási hozzájárulás, ennek a következő költségvetésben tervezett összege a főpolgármester szerint a négyszeresére nő. Az adó a Fővárosi Önkormányzat esetében is növekszik. Karácsonyék számítása szerint az idei évre vonatkozó 10 milliárd forint helyett ennek nagyjából a négyszeresét kell majd – adó formájában – befizetnie a fővárosnak a központi költségvetésbe.

"Mindezt egy olyan helyzetben, amikor drámai mértékben csökkennek a jegybevételeink, és az iparűzési adó”

– mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint szándékos politikai lépésről van szó, máshol ugyanis nem így bánnak az önkormányzatokkal: az osztrák kormány hétfőn jelentette be, hogy nagymértékű mentőcsomaggal segíti az ottani önkormányzatokat, sőt kompenzálják is a kieső költségeiket.