Karácsony Gergely: Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak

2020. február 25., 13:22

Szerző:

Szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetéséről, melyen az egyik fontos téma a fővárosi színházak sorsa lesz. Karácsony Gergely a Facebookon jelentette ki, hogy tartani fogja magát a tavaly decemberi Madách téri tüntetésen tett kijelentéseihez.

"Azt mondtam ott, megvédjük a színházainkat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban"

– írja a főpolgármester, ám azt is hozzáteszi, hogy ezen vállalás betartása nem veszélyeztetheti a város működésképességét. A fővárosi színházak költségvetését jelentős részt állami támogatások teszik ki, a decemberi törvénymódosítás értelmében a fenntartó önkormányzatoknak dönteniük kell, hogy tisztán önkormányzati, tisztán állami, vagy vegyes fenntartásban működtetik-e tovább a színházaikat. Amennyiben igényt tartanak állami pénzre, a kormány beleszólhat az igazgató személyébe. Karácsony összegezte álláspontjukat, amihez tartani fogják magukat a kormánnyal való tárgyalások során is.

Kifejtette, nem adnak át egyetlen színházat sem a kormánynak.

"A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába"

Szerinte biztosítani kell a független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják.