Karácsony Gergely mindent kitesz az asztalra

Furcsamód maga a polgármester, Karácsony Gergely célzott arra, hogy bűnben foganhatott saját kerületének fizetős parkolási rendszere. A Párbeszéd társelnöke nemrég Fidesz–MSZP-mutyit sejtetett a háttérben, amit mindkét párt hevesen cáfolt. Az adok-kapokba beszállt Tarlós István is, aki Karácsony ellenében újra indulna a főpolgármesterségért. A Fidesz és Tarlós célozgat arra, hogy a zuglói parkolási szisztéma rossz, elfolyik a rendszerben a közpénz. Karácsony, az önkormányzat cége és a szocialisták is azt állítják: a rendszer lopásbiztos, de abban a baloldali erők már nem értenek egyet, hogy költséghatékony-e. Egy meggondolatlan nyilatkozat miatt tört ki a politikai vihar, vagy valóban arról van szó, hogy Karácsony új fejezetet szeretne nyitni az ellenzéki politizálásban?

2019. április 3., 14:00

Szerző:

– A kollégám most dobott be pénzt az ügyfélszolgálati parkoló automatájába – mondja Némethné Révész Andrea, a Zuglói Közbiztonsági Non-Profit Kft. parkolásidivízió-vezetője. A monitorját nézi, mindjárt kiderül, mennyi került a gépbe. A Nagy Lajos király útján vagyunk, a kerület parkolási ügyfélszolgálatának épületében. A kék feliratos ház korábban kínai étterem volt, az önkormányzat újíttatta fel. A bejáratnál biztonsági őrök.

A monitoron megjelenik az összeg, Némethné megmutatja azt is, hogy az Abonyi utca 29. számú ház előtt délelőtt tízig három tranzakció történt, látjuk az autók rendszámát, sőt még az automatába bedobott címletek is megjelennek a monitoron. Két darab ötvenes, két darab százas.

Fotó: Merész Márton

Vagyis a rendszer átlátható, de vajon mi áll a parkolócédulán? A 444 riportere bemutatta, hogy a IX. kerületben gyakran sorszám nélküli cédulát köp ki a gép, így pedig nem nehéz lopni. Zuglóban viszont sorszám van a cetlin, és az autó rendszáma is szerepel rajta.

Karácsony Gergely lapunknak azt mondja, hogy a zuglói rendszert nem tartja költséghatékonynak, de szerinte lopásbiztos és átlátható. Az összes automatának ugyanis azonos idejű információja van a benne tárolt pénzmennyiségről, és egy gombnyomással beköthető lenne az adóhatósághoz.

Közben a politikai közbeszéd része lett a zuglói parkolási rendszer. Az ügyfélszolgálaton mutatják, hogy az egyik automatáról lekapartak egy odaragasztott Momentum-„parkolójegyet”. Rajta a felirat: „Épp most lopták el a pénzét!”

Mégis mi a probléma a fizetős parkolással Budapesten? A fővárosi parkolóbizniszről készült 444-es dokumentumfilm szerint több budapesti kerületben „megbuherált automaták, kiiktatott elektronikus távfelügyelet, elolvadó parkolási bevételek, feketén dolgoztatott és zsebre dolgozó parkolóellenőrök, fejeseknek fenntartott VIP-parkolási lista, a Fidesz és az MSZP különös szövetsége” jellemzi a viszonyokat. Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég jelezte, hogy a fizetős parkolás kifehérítésének érdekében a parkolóórákat bekötik az adóhatósághoz. Karácsony Gergely levélben jelentkezett Vargánál, hogy az akciót Zuglóval kezdjék.

A fizetős parkolást 2017 őszén vezették be a kerületben. A 444 korábban arról írt, hogy az üzemeltetést és az automaták telepítését egy olyan cégre bízták, amelyik a vetélytársánál drágább ajánlatot tett, és amelyikről „mindenki tudta, hogy egy centrumos utódcég, amit Kupper András, a Centrum-birodalom atyja hozott létre. Az a Kupper András, akit még a kilencvenes években ítélték el, mivel pont Zuglóban több tízezerrendbeli csalást követett el.”

– Két évvel ezelőtt három ajánlat érkezett a zuglói parkolási rendszer működtetésére, ebből egy cég hamar kiesett a rostán, ajánlata nem felelt meg az előírt követelményeknek – mondja lapunknak Karácsony Gergely. – A két, versenyben maradt ajánlat között érdemi árkülönbség volt. A bíráló bizottsági döntés kizárni javasolta az olcsóbb ajánlattevőt. A jogorvoslati folyamatban, az úgynevezett előzetes vitarendezésre kérelmet nyújtott be a vesztes cég, ebben vitatta a bizottság megállapításait. Később azonban ezt a beadványát visszavonta. Így nekem polgármesterként semmilyen mozgásterem nem maradt. Vannak elképzeléseim az okokról, a háttérfolyamatokról, de vádaskodni nem akarok. Úgy éreztem, hogy a döntés korábban politikailag megszületett. Mindenesetre az a bizonytalanság, amely akkor keletkezett a visszalépés miatt, továbbra is fennmaradt.

Karácsony fenntartja, hogy a cég kizárása annak idején nem volt megalapozott. A szavazáskor a tartózkodása annak szólt, hogy nem volt megelégedve a döntés előkészítésével, nem volt meggyőződve arról, hogy az önkormányzat jó döntést hozott. Hogy miért nem vétózta meg a képviselő-testület határozatát? Karácsony szerint azzal csak elhalasztotta volna a döntést, attól még a képviselők újra ugyanúgy voksoltak volna.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Karácsony egy árnyalattal másképpen fogalmazott. Krug Emília műsorvezető emlékeztette a polgármestert arra, hogy annak idején a drágább ajánlatot tevő nyert a parkolási rendszer üzemeltetési pályázatán. Ő erre úgy reagált, hogy a döntést a Fidesz és az MSZP támogatta, de ő nem, a szavazásnál tartózkodott. Amikor a műsorvezető felvetette, hogy politikai háttéralku született az MSZP és a Fidesz között, Karácsony lakonikusan reagált: „Hát naná! Ez elég nagy baj, és elég rossz hír arra nézve, hogy én egyébként milyen politikai közösségnek a tagjaként indulok ezen a választáson, és ezen a helyzeten kéne változtatnunk.”

Hajdu Flórián szocialista alpolgármester emlékeztet arra, hogy a zuglói közgyűlésben 12 voks kell a többséghez, ami egyik félnek sincs meg.

– Kényszerhelyzetben vagyunk. Ügyek mentén együtt kell működnünk egymással – mondja lapunknak. – Akkor is ezt tettük, amikor óvoda- vagy parkfelújítás szerepelt a napirenden.

Hajdu Flórián szerint annak idején a parkolási rendszert üzemeltető pályázaton a bírálóbizottság – amelyben csak szakmai delegáltak dolgoznak – több alkalommal kiegészítő tájékoztatást kért a később vesztes cégtől. De azt a pályázó – Hajdu szerint – nem az előírtaknak megfelelően teljesítette. A cég előzetes vitarendezést kért, de rövid időn belül visszavonta. Az alpolgármester szerint elképzelhető, hogy belátták, nem tudnak megfelelni a feltételeknek.

Fotó: Merész Márton

Jelen Tamás, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke az ATV-ben azt mondta, sikerült olyan rendszert létrehozni Zuglóban, amely brutális veszteséget okozott. Szerinte a politika jól döntött, csak a végrehajtással van baj.

A vitába hamar beleszállt Tarlós István, aki vélhetően Karácsony ellen indul majd a főpolgármester-választáson. A főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy Zugló hatalmas veszteséget termelt a parkolásból: 2018-ban 793 millió forintot. Vérlázítónak tartotta, hogy míg az egyik kerületben havonta 6000 forintért tartanak karban egyetlen automatát, a másik kerületben 67 000 forintért végzik el ugyanezt a munkát. Aztán arról is beszélt, hogy Karácsony feltűnően jóban van fideszesekkel. A kijelentések miatt Karácsony vitára hívta Tarlóst, és pereket kezdeményezett. A főpolgármester persze nemet mondott a vitára, megkérdőjelezte Karácsony alkalmasságát, mire a zuglói polgármester nyílt levelet írt, amelyben ellenfelét a Fidesz helytartójának nevezte. Jelezte, olyan javaslatot tesz a zuglói testület ülésén, amely kivenné az extraprofitot a parkolási cég kasszájából. Lapunknak Tarlós vádjaira úgy reagált: „Megszoktam, hogy Tarlós engem pocskondiáz. Úgy tesz, mintha tényeket hozna fel ellenem, aztán később kiderül ezekről, hogy hazugságok voltak.”

Tarlós persze tudja jól, hogy a fővárosban több helyütt a rendszer nem működik fényesen, hiszen korábban a Válasz Online-nak beszélt arról, hogy tizenhat dolgot kért Orbán Viktortól, de ő csak tizenötöt tudott teljesíteni. A kormányfő pont a fővárosi parkolás rendbetételének ügyére mondott nemet, mert a rendszer átalakítása „kezelhetetlen politikai konfliktusokat” okozna.

Némethné Révész Andrea, a parkolási divízió vezetője lapunknak azt mondja, 2017-ben 206 parkolóautomatát szerzett be a kerület mintegy 600 millió forintért. Idén még 75 automatát szeretnének vásárolni. Januárban 7816 parkoló üzemeltetésére 46 millió 505 ezer forintot, míg az automaták karbantartására, a parkolóhelyek takarítására 14 millió 224 ezer forintot fizettek ki.

Vagyis havonta mintegy hatvanmillió megy el a rendszer fenntartására. A parkolójegyekből naponta 4,5-5 millió forint, azaz évente 1,1-1,2 milliárd forint jön be.

A 2017-ben az őszi indulás után csak pár hónapig működött a rendszer, így az nem lehetett nyereséges, mivel abban az évben költötték a legtöbb pénzt a projekt elindítására. Nehezítette a helyzetüket az is, hogy 2017 augusztusában a fővárossal kötött szerződés alapján bízhattak abban, hogy a városligeti parkolásüzemeltetés hétvégenként is jelentős bevételt hoz Zuglónak, októberben azonban Budapest úgy döntött, nem engedi a szombat-vasárnapi díjszedést. Ráadásul a főváros csökkenteni rendelte az ottani parkolódíjakat is. Némethné Révész Andrea szerint ez évi 400-500 millió forint kiesést okoz.

A parkolásüzemeltetést a SIS Parking Kft. végzi. Szerződésük szerint a dolguk egyebek mellett az ügyviteli rendszer biztosítása, a kommunikációs csatornák, routerek, SIM-kártyák, szerverek üzemben tartása, a parkolás-ellenőrzési szolgáltatás teljesítése. A szerződést két évre kötötték velük, várakozási helyenként havonta 5950 forintért. A parkolójegy-kiadó automaták műszaki jellegű üzemeltetésére a C-Ware Kft., a Parkeon SAS Kft. és a SIS Parking konzorciuma pályázott. Feladataik közé tartozik a hibajavítás, a pénzfeldolgozás és -szállítás, a parkolóhelyek karbantartása-takarítása, a jelzőtáblák kihelyezése és a 24 órás távfelügyelet. Automatánként nettó 69 ezer forintot kapnak havonta, viszont csak a ténylegesen üzemeltetett parkolóhelyek és -órák után fizet az önkormányzat.

Az önkormányzati parkolási kft. szerint költséghatékonyabb, ha szolgáltatást vásárolnak, mintha saját dolgozókkal végeztetnék el a munkát, és ezt a jelenlegi munkaerőpiaci és munkabér-tendenciák is igazolják.

Karácsony mégis drágállja a működtetési költségeket. Arra a felvetésünkre, indít-e vizsgálatot, hogy ezt az érzését konkrét számokkal támaszthassa alá, úgy reagált, hogy az egyik rendszerüzemeltető szerződés a nyáron lejár. Ő azt fogja javasolni, hogy a kontraktust ne hosszabbítsák meg, hanem az önkormányzati cég végezze el a parkolásüzemeltetési feladatot.

Fotó: Merész Márton

Hajdu Flórián nem gondolja, hogy a polgármester ötlete jelentené a megoldást.

– Annak idején a szakértőink megvizsgáltak minden lehetőséget, de a jelenlegi megoldást találták jónak. Véleményem szerint költséghatékonyabb az, ha az üzemeltetés egy meghatározott részét közbeszerzés útján szerzi be az önkormányzat. Célszerű lehet az adott szerződést változatlan feltételekkel meghosszabbítani. A döntést indokolja az utóbbi évek folyamatos munkabér-növekedése és munkaerőhiánya is. Miután a zuglói parkolás nyereségesen üzemel, biztos vagyok benne, hogy egy jól működő rendszert nem célszerű átalakítani. Különös tekintettel arra, hogy azok a kerületek, amelyek saját maguk végzik ezt a tevékenységet, csak jelentős ráfordítással képesek erre.

Hogy mire jó ez az adok-kapok?

A politikai harc közben sorra születnek az összeesküvés-elméletek. Vannak, akik szerint a szocialista belvillongások része a történet:

Karácsony ezzel segít leszalámizni az MSZP-vezetés belső ellenzékét. A Fidesz szerint a zuglói polgármester ezzel az üggyel akarja elterelni a figyelmet a helyi költségvetés lyukairól. Mások viszont úgy látják, csupán meggondolatlan kijelentéseket tett az ATV műsorában, és most a visszakozás helyett előremenekül.

Hogy Karácsony miért pont most hozakodott elő a parkolási rendszerrel kapcsolatos aggályaival?

– Azért tartottam fontosnak – ha úgy tetszik – kiborítani a bilit, mert a budapesti kampányban olyan témákkal igyekeznek negatív színben feltüntetni, amelyekkel nem értek egyet – mondja Karácsony Gergely. – Főpolgármester-jelöltként nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy a régi alkuk visszahozataláért küzdök. Épp azért teszek ki mindent az asztalra, hogy szembemenjek velük. Az a dolgom, hogy új fejezet kezdődjön az ellenzéki politizálásban. Most a Fidesz azzal vádol, hogy az ő lopásával szemben nem voltam elég kemény. Talán nem kéne lopni, hogy nekem ne kelljen keménykednem. / Pungor András

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.