A főpolgármester szerint csak Mészáros Lőrinccel vagy fiaival lehet felújíttatni a Lánchidat

2020. augusztus 5., 08:35

Szerző:

Nem ér véget a Lánchíd felújítása körül kialakult politikai szappanopera: élesen támadta a Közbeszerzési Döntőbizottság keddi döntését Karácsony Gergely főpolgármester. Eredetileg csak olyan cégek indulhattak volna a közbeszerzési eljáráson, amelyek az elmúlt tíz évben részt vettek hídépítésben. A hatóság döntése alapján ezt kénytelen voltak nyolc évre csökkenteni. A munkák 2021 februárjában tudnak elindulni.

A történtekről az ATV Egyenes beszéd című műsorában a főpolgármester elmondta, azt akarták elérni, hogy a lehető legtöbb cég indulhasson el, de nem tudnak mit tenni az ügy érdekében. Szerinte aki ismeri az építőipart, pontosan tudja,

„van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia.”

Szerinte ez jelenti ma az ágazatot, ugyanakkor hangsúlyozta, ezzel együtt

el fogják végezni a munkát.

Korábban a közösségi oldalán azt írta, a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást.

A főpolgármester úgy véli, abból a két tényből, hogy a Közbeszerzési Hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig megfogalmazása szerint fél éve „szerencsétlenkedik” egy határozat kiadásával, az a következtetést vonható le: egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói, vagyis az, hogy melyik cég kapja majd a megbízást.

„Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet”

– írta Karácsony Gergely.

Az ügyben megszólalt a volt főpolgármester is. Tarlós István ennek kapcsán azt mondta az atv.hu-nak, ő „mindenféle motívációk gyártásába nem menne bele”. Azt azonban látja, hogy megint „kilencévezés” megy a Lánchíd kapcsán.

– Hogy ránk mi várt 2010-ben – a húsz év hagyatéka – arról csend van.

Karácsonyék tíz hónap alatt többet mutogattak vissza, mint én kilenc év alatt"

– jelentette ki a volt főpolgármester.

Tarlós István azt mondta, Karácsonyéknak nem kellett volna februárig várni a korábbi Lánchíd-tender lezárásával, ezt nyugodtan megtehették volna novemberben. Szerinte ennek jogi akadálya nem volt.

A korábbi városvezető a tíz hónapos késlekedés „nagy kockázatának” látja az építési engedély érvényességét.

A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésével kapcsolatban azt mondta, az egy politikai összeesküvés, mert a vonatkozó kormányrendelet 2015-ben született, és alig hihető, „hogy bárki arra gondolt volna akkor, hogy milyen jó lesz majd öt év múlva Karácsony ellen felhasználni”.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.