Karácsony Gergely: Hétvégétől 30 km/órára csökkentjük a sebességkorlátozást a Lánchídon

2020. június 27., 10:38

Szerző:

A fővárosi önkormányzat 9 év alatt odáig jutott el, hogy kiírt egy közbeszerzést a Lánchídra.

Nem vagyok egy visszamutogatós, hátranyilazós típus, de azért a 8 hónapja hivatalban lévő városvezetéstől elvárni azt, amit más 9 év alatt nem csinált meg, úgy, hogy a mi 8 hónapunkból 3 hónap gyakorlatilag egy világjárvány kezelésével telt, ezt nem érzem nagyon fairnek

- mondta Karácsony Gergely a Pesti Hírlapnak.

Az elődöm kiírt egy közbeszerzést a Lánchíd felújításával kapcsolatos beruházásokra. Amikor megjöttek az árak, dobott egy hátast (...), majdnem a kétszerese jött ki a becsült költségeknek - tette hozzá.

Ami a Lánchidat illeti, szerették volna elkezdeni minél előbb a beruházást, a pluszfedezet biztosítása érdekében kérte a kormányt, hogy a korábbi 6 milliárd mellett még 4 milliárdot biztosítsanak, és ezzel együtt a főváros is megemeli 4 milliárddal a maga részét, és így plusz 8 milliárd forintból az alagút nélkül meg lehetett volna csinálni a Lánchíd felújítását abban a közbeszerzésben, amit Tarlós Istvánék írtak ki, de nem kapták meg a plusztámogatást.

Koronavírus - Sajtótájékoztató - A kormány partnerként te
Fotó: Szigetváry Zsolt

Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tett az ügy megvalósulása érdekében, Karácsony felsorolta:

  • a híd állagának védelmében kitiltottuk az 5 tonnánál nehezebb járműveket,
  • a Budapest Közút több javítást végzett az útfelületen,
  • hétvégétől 30 km/órára csökkentjük a sebességkorlátozást a Lánchídon,
  • Augusztus 20-án pedig megtiltjuk, hogy a tűzijáték idején használják a hidat, mivel az további állagromláshoz vezethet.

Az előző közbeszerzés jogilag ennek az évnek az elején zárult le. Onnan ketyeg az óra. Azóta elkészítettük azt a műszaki dokumentációt, amivel kisebb költségvonzattal újra neki tudunk futni a közbeszerzésnek. Emellett a kormány, bár azt ígérte, hogy módosítani fogják a 6 milliárdos támogatásra vonatkozó döntésüket, ezt a mai napig nem tette meg. Ha ezek megvannak, akkor nyáron ki lehet írni a közbeszerzést. Arra készülünk, hogy ez heteken belül megtörténik.

Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között. Az egyik ez: ők nem újították fel 9 év alatt a Lánchidat, mi felújítjuk.

 

A teljes interjú a Pesti Hírlap legújabb lapszámában olvasható.