Karácsony Gergely: Még 12 milliárdot venne el a fővárostól a kormány

2020. június 11., 09:31

Szerző:

Karácsony Gergely a Facebookon jelentkezett egy bejegyzéssel mely szerint szerda este "kaptak a budapestiek egy meglepetést a kormánypárti képviselőktől". Azt írja, az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító

már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól.

"Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval. Az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg...", írta Karácsony.

A főpolgármester a bejegyzést azzal zárja, hogy "a kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a - ha jól emlékszem - talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni".

A főváros és a kormány közötti pénzügyi feszültségről szinte minden napra jut valami hír, most éppen a Lánchíd felújításán birkóznak a felek, de volt már párbeszédbefagyasztás is a főpolgármester részéről. 

Emlékezetes: az önkormányzatoktól a koronavírusra való hivatkozással rendeleti úton vont el pénzt a kormány azzal, hogy

  • ingyenessé tette a parkolást, jelentős bevételtől fosztva meg a nagyobb városokat;
  • csökkentették a gépjárműadó helyben hagyható részét;
  • a helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések helyett a megyei önkormányzatokhoz delegálták a veszélyhelyzetben.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.