Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Budapest is elvette a kitüntetést a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatójától

2019. november 27. 14:35 - szerző: 168 Óra

Szerdán tartott zárt ülésén megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy visszavonják a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának kitüntetésést, a Bárczy István-díját – derül ki az Index tudósításából.

Azt a hvg.hu vette észre múlt héten, hogy a közgyűlés napirendi pontjai között szerepel a kérdés, mint javaslat fővárosi kitüntető díjtól való megfosztásra. A portál érdeklődésére a Főpolgármesteri Hivatal azt válaszolta, hogy „azért kezdeményezik a díj megvonását Vásárhelyitől, mert viselkedésével és a 8 év fegyházbüntetéssel méltatlanná vált rá”.

Fotó: Bíró Veronika

Vásárhelyi Jánost, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóját a főváros 2015-ben Bárczy István Díjjal tüntette ki. A Győri Ítélőtábla viszont szeptemberben jogerősen nyolc év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a gondozására bízott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A volt igazgatót, illetve egyik helyettesét a Székesfehérvári Törvényszék hétfőn első fokon, nem jogerősen kényszerítés miatt is elítélte, Vásárhelyi János emiatt 2 év 3 hónap börtönbüntetést kapott. A vád szerint már felfüggesztett igazgatóként próbálta helyettese segítségével rábírni az egyik ellene valló gyereket, hogy vonja vissza a vallomását.

Szeptemberben az ítélet után a 168 Óra megkérdezte az akkori főpolgármestert, Tarlós Istvánt, hogy kezdeményezi-e Vásárhelyi János díjának visszavonását. A volt igazgató az indoklás szerint az állami gondoskodásban élők megsegítésében, a gyermekvédelmi szakellátás minőségi átalakításában végzett fáradhatatlan, gyermekközpontú vezetői munkája elismeréseként részesült a Bárczy István Díjban. Tarlós István akkor azt válaszolta portálunknak, hogy amennyiben október 13. után folytathatja a főpolgármesteri munkát, kezdeményezni fogja a díj visszavonását.

Azt portálunk írta meg, hogy Bicske önkormányzatának képviselő-testülete november 13-án zárt ülésen visszavonta Vásárhelyi János díszpolgári címét

Vásárhelyi János 2016-ban Magyar Bronz Érdemkeresztet is kapott. Ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal szerint nem lehet visszavonni, miközben a Büntető törvénykönyv szerint valójában már el is veszítette azt a közügyektől való eltiltás miatt.