Karácsony Gergely is megszavazta, hogy egy referenciával nem rendelkező cégre bízzák a budapesti patkányirtást

2019. május 11., 18:13

Szerző:

Karácsony Gergely budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölt, a Fővárosi Közgyűlés költségvetési bizottságának a tagjaként megszavazta, hogy 2018. július 1-től ne a munkát 47 éve sikerrel végző Bábolna Bio Kft., hanem a referenciával nem rendelkező cégcsoport, az RNBH Konzorcium végezhesse el a patkányirtást a fővárosban – derítette ki az ATV.

Ez azért meglehetősen kínos, mert a gyors egymásutánban tett lakossági bejelentések nyomán az ellenzéki főpolgármester-jelölt többször élesen bírálta Budapest vezetését a rengeteg patkány miatt. Most az ATV kérdésére elismerte, hogy megszavazta a Bábolna Bio Kft. leváltását, amit azzal indokolt, hogy az RNBH Konzorcium kedvezőbb árajánlatot adott. 

Az RNBH Konzorcium egyébként valamivel több mint egymilliárd forintos árajánlattal nyerte el öt évre a patkányirtást úgy, hogy a cégcsoportot alkotó négy vállalat – a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Bogármérnökség Kft. és a Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. – egyike sem budapesti, hanem vidéki, és csak szúnyogirtási referenciákkal rendelkeztek.. 2018 decemberében aztán Tarlós István főpolgármester javaslatára a cégcsoport kapott még  650 millió forintot 2019-es patkányirtásra a hagyományosan rendelkezésre álló keret, 260 millió felett. Karácsony Gergely emiatt egy április 25-i Facebook-videó kísérőszövegében azt állította, hogy Tarlós István vezetésével a főváros egy olyan cégcsoportra bízta a patkányirtást Budapesten, amely több mint háromszor drágábban dolgozik az elődjénél mégis patkányok rohangálnak az utcákon. A plusz 650 milliót  „tipikus fideszes eljárásnak” nevezte az ATV előtt.

A Bábolna Bio Kft. 1971 óta végezte a patkányirtást Budapesten 220 ezer épületben, 525 négyzetkilométeren. Vesztes ajánlata szerint évi 253 millió forintért, összesen 1,265 milliárdért vállalta volna újra.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.