Gulyás és Karácsony: egy hónappal meg kell hosszabbítani a kijárási korlátozást

2020. április 8., 11:01

Szerző:

Közös sajtótájékoztatót tartott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a főpolgármester és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Gulyás Gergely, Karácsony Gergely és Szita Károly.

A kormány minden ellenkező híresztelés ellenére partnerként tekint az önkormányzatokra – jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azért hívta meg Karácsony Gergelyt és Szita Károlyt a szerdai kormányülésre, mert a még érvényben lévő kijárási korlátozások szombaton lejárnak és Gulyás kíváncsi a véleményükre, szerinte most kiemelten fontos az együttműködés, mert a jelenlegi helyzet nem hetekig, hanem hónapokig tarthat még.

A főváros eddig is sokat tett a védekezésért, és kész együttműködni a kormányzattal – tette hozzá Karácsony Gergely. Bár máshogyan értelmezik a kabinettel, hogy hogyan jutnak el hozzá az információk Budapest vezetéséhez, de nagy előrelépés, hogy meghívták a kormányülésre. Karácsony úgy látja, és ezt kérte a kabinettől, hogy 

a jelenleg érvényes korlátozó intézkedéseket még egy hónapig fenn kell tartani.

Hozzátette: a döntést a kormány hozza majd meg, de a főváros mindent megtesz, hogy azt majd végrehajtsák. A főpolgármester azt kérte a kormánytól, hogy a gazdasági és társadalmi válságkezelés érdekében működjön együtt az önkormányzati szövetségekkel. A válasz pozitív volt, mondta, egy hónapos felkészülést kaptak a tervek kidolgozására. 

Cél, hogy minél több életet menthessünk - mondta Szita Károly. Mint mondta, úgy látja, így húsvét előtt 

a korábban erős fegyelem fellazult, sokan megjelennek a közterületeken, kirándulóhelyeken, üdülőhelyeken, és kértük a kormány segítségét, hogy lépjünk fel a kijárási szokások módosítására.

A kijárási korlátozáson túl Karácsonyhoz hasonlóan ő is segítséget kért a kormánytól, hiszen a városok a 2020-as költségvetések elkészítésénél nem erre a helyzetre készültek. Hozzátette: minden megyei jogú városnak át kell alakítania büdzsét, hogy forrást tudjanak biztosítani a gazdaság újraindítására.

Pénzeket kell átcsoportosítanunk, amik a védekezést és a gazdaság helyreállítását szolgálják, mondta Szita.