Karácsony Gergely kirúgta az FKF Zrt. vezérét a hétfői budapesti hókáosz és egy Mészáros Lőrinc cégével kötött szerződés miatt

2019. december 4. 20:06 - szerző: 168 Óra

Karácsony Gergely főpolgármester rövid Facebook-posztban jelentette be, hogy meneszti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját, Nagy László Albertet - hívja fel a figyelmet az Index.

a főpolgármester korábban már jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a közterület-fenntartó teljesítményét a decemberi első – és annyira azért nem súlyos – havazásban: „Nem vagyok elégedett azzal, amit az FKF nyújtott hétfőn, megértem sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás. A szűk keresztmetszet a munkaerőhiány, nem sikerült elég embert leigazolni, ezt súlyosbítja az elavult géppark. De a kibúvóknak ilyenkor nincs helyük, tudom, az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye.” - írta a főpolgármester.

Fotó: Majtenyi Mihaly

Azonban nem csak a havazás áll Nagy László Albert menesztésének hátterében. Karácsony Gergely ugyanis azt a hírt linkelte be bejelentése alá, amely szerint

az FKF Zrt. az általa meghirdetett szerződéskötési moratórium ellenére, közvetlenül az új közgyűlés alakuló ülése előtt aláírt egy két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést egy, a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel „a cég hulladékhasznosító művének négy kazánjához tartozó füstgáztisztító berendezésekben keletkező pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására“.

Az augusztusban kiírt közbeszerzési pályázaton összesen 20 ezer tonna hulladék elszállítására kerestek vállalkozót, de igény szerint további 5000 tonnával megtoldható a fenti mennyiség. A megjelölt határidőre csupán egyetlen cég adott be a pályázatot: a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt.

A társaság fillérre annyit ajánlott, mint amennyit a pályázatot kiíró FKF Zrt. eredetileg becsült árként megadott.

A két fél gyorsan meg is állapodott október 31-i dátummal, és alig öt nappal az új ellenzéki városvezetés alakuló ülése előtt aláírták a két évre, 2021. november végéig szóló kontraktust. A szerződés összértéke az opcionális mennyiség nélkül 1,479 milliárd forint. A Fővárosi Közgyűlés így hiába döntött úgy, hogy egyelőre csak az idei maradvány terhére köthető szerződés, illetve történhet kifizetés a beruházások esetében, az FKF jócskán túllépte a határozatban megjelölt határt.

A két évre szóló megrendelést versenytárs nélkül elnyerő Hungaropec Zrt-nek egyedüli tulajdonosa a V-Híd Kft, amelynek tulajdonosa a V-Híd Zrt. Utóbbi egykoron a Hídépítő Zrt. tulajdonosának Apáthy Endrének az érdekkörébe tartozott, de 2017 végére a részvények többsége előbb Sárváry Istvánhoz, a fennmaradó 10 százalék pedig a Properitus Vagyonkezelő Kft-hez vándorolt. Majd a GVH iratai szerint 2018 februárjában a Mészáros-csoport – Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix - egyedüli irányítást szerzett a V-Híd Építő Zrt. egésze felett.