Még 50 milliárd forint hiányzik a kasszából, kétséges a Lánchíd felújítása és az állatkerti Biodóm befejezése is

2019. december 2., 10:27

Szerző:

Az előző polgármester, Tarlós István vezette önkormányzat által hátrahagyott 150 milliárd forint adósságon túl még 50 milliárd forint hiányzik a kasszából ahhoz, hogy megvalósítsák az ígért budapesti fejlesztéseket – derül ki abból az interjúból, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester adott az MFornak és a Privátbankárnak. A főpolgármester szerint 20 milliárd forint a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a 3-as metró büdzséjéből és 20 milliárd pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert befejezéséhez hiányzik.

Ami a Lánchidat illeti – részletezte Karácsony Gergely –, a rekonstrukció ezzel az eredetileg ismert költség csaknem  kétszeresébe kerül. Most megpróbálják újragondolni az egészet a funkciójával együtt a rakpart és az alagút felújításának a fényében is, és időt akarnak, hogy ki tudják találni, lefújják-e ezt a pályázatot, és más műszaki tartalommal írnak ki egy újat vagy megpróbálnak plusz forrásokat bevonni. A 3-as metró esetében nincs mozgástér, azt be kell fejezniük – folytatta a főpolgármester –, bár nincs meggyőződve, hogy „ez az arculati kezelés” ért annyit, mint amennyibe kerül. Ehhez a tartalékkeretből helyeztek át pénzt. Nagy fejtörést jelent az állatkerti Biodóm, amelynek a befejezéséhez még 20 milliárd hiányzik. – Az első közgyűlési döntés értelmében a Liget-projekt keretében új építkezés nem indulhat. A Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnénk. Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok – jelezte.

Az interjúban Karácsony Gergely beszél arról az 50 milliárd forintos kérésről is, amelynek a fejében kész támogatni a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgáló atlétikai stadion megépítését. Szerinte jó lenne, ha az Orbán-kormány végre megértené, hogy ezt a pénzt nem magának, hanem a kerületeknek kéri. Ha pedig a kabinet belemegy, és a fővárosi kérésnek megfelelően kormányhatározatba foglalja, hogy biztosítja az 50 milliárd forintot az egészségügyi fejlesztésekre, akkor később nem léphet vissza komoly politikai arcvesztés nélkül. – Már két önkormányzati választás is bizonyította, hogy a budapestiek nem vevők az átverésre, vagyis az Orbán-kormány nem verheti át következmények nélkül a fővárost.