Karácsony Gergely: Vegyük vissza az álmainkat tőlük

2019. október 23., 19:34

Szerző:

Azért jöttünk, hogy kiálljunk valamiért, és nem, hogy tüntessünk valami ellen – kezdte a beszédét Karácsony Gergely új főpolgármester szerda este a budapesti Városháza előtt. A politikus emlékeztetett, hogy az 1956-os foprradalom kitörésésnek az évdordulóján a  szabadságot ünnepeljük, és ma annak a köztársaságnak 30. születésnapját is, amely nyolc éve eltűnt az ország hivatalos nevéből. – A köztársaság eltűnőben van, ezt az értékvesztést állítottuk meg tíz napja, ez a köztársaság újjászületésének a napja. Még sok munkára van szükség a teljes helyreállításhoz. – állapította meg Karácsony Gergely. Szerinte nyerni többséggel, győzni csak valódi közösséggel lehet, 1956 és 1989 pedig egyaránt a közösség napja volt. 

– A köztelevízió, a jog és az igazság nem lehet csak az egyik vagy a másik oldalé, csak a közösségé. Ezt jelenti a köztársaság. (...) Tegyük Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává a köztársaság őrzőjévé

– folytatta. Ami az előbbit illeti, hozzáfűzte, több emberséget és szolidaritást, kevesebb kilakoltatást, több CT-t és kevesebb stadiont jelent. Több átláthatóságot, kevesebb, sőt semennyi mutyit a politikusoknak és az oligarcháknak. Több fát, kevesebb betont. Tiszta levegő, tiszta kéz, tiszta szív – sorolta. Ami az utóbbit illeti, a közársaság őrzése szerinte felelősség felelősség elfogadását jelenti minden magyarért.  – Ne dőljetek be azoknak, akik szembe akarják állítani Budapestet a vidékkel – mondta erről. Ezután arról beszélt, hogy Magyarországon küzdeni kell a szólás, a sajtó és a gondolkodás szabadságáért, de most már inkább inkább inkább példát kell mutatni más példákra mutogatás helyett.

Szerinte 1956 felkelői nem akartak sokat, csak egy olyan országot, 

  • ahol nem hazudnak a képükbe a saját pénzükből fizetett csatornákon,
  • amely  kelet felől nyugat felé fordul,
  • ahol a vezetőik nem saját zsebüket tömik és saját érdeküket nézik.

Ezt a forradalmat vérbe fojtották, de a szabadság utat tört magának. – Eltelt 30 év, most újra a képünkbe hazudnak, a zsebüket tömik és kelet felé vennék az irányt. Nem kerültünk közelebb az álmainkhoz, mindig jön egy újabb kanyar – vonta le a következtetést Karácsony Gergely, aki szerint kiváltságos kevesek lettek az alulról indult vezetők, azt hiszik, hogy nekik mindent szabad.

– Vegyük vissza az álmainkat tőlük. Ahhoz hogy végre az 56-os álmát, 89-esekét és a múlt vasárnapét megvalósítsuk, nem a hatalom emberei kellenek, hanem az emberek hatalma. Rátok van szüksége a köztársaságnak

Budapest többsége – fűzte tovább a gondolatmenetet – tíz napja egyértelműen kimondta, hogy semmit rólunk nélkülünk, amit még az Orbán-kormány is megértett, határozatba foglalva, hogy a városvezetés nélkül nem hozhat döntést fővárosról.

– Kezdetnek nem is rossz

– értékelte ezt Karácsony Gergely, aki szerint a jövőben a tárgyalások, hogy mit akar Budapest vezetése, hanem hogy mit szeretnének és mit nem szeretnének a budapestiek. Beszédét azzal fejezte be, hogy a Városháza nyitva áll majd, a parkoló helyén épülő park sivár lesz az emberek nélkül.  – Legyen ez a tér és legyen ez a város a tiétek. – Maradjunk együtt Budapest - mondta zárszóként. Beszéde előtt felszólalt Hernádi Judit és Hajós András is, utána pedig a Quimby lépett fel.