Karácsony Gergely: Az idei ünnep elsősorban az áldozatvállalásról szól - maradjanak otthon

2020. április 12., 09:25

Szerző:

A húsvét egyszerre szól az áldozatvállalásról, a feltámadástól és az újrakezdésről. Az idei ünnep sajnos, elsősorban az áldozatvállalásról.

Tudom, hogy nagy áldozat ilyen szép időben otthon maradni, de kérem, ne úgy tekintsenek rá, mint egy börtön, hanem mint egy óvóhely a nehéz időkben

– mondta húsvéti videóüzenetében Karácsony Gergely főpolgármester.

Fotó: Bazánth Ivola

Most azonban az utcák, a parkok, a terek nem telhetnek meg élettel. Ez a húsvét most sajnos más lesz, mint az előző évek ünnepei. Normális esetben azt javasolnám Önöknek, hogy töltsenek el négy boldog napot a családjaikkal, hogy kiránduljanak, hogy élvezzék a város. Most azonban arra kérem önöket, maradjanak otthon. Mert

most azzal tehetik a legtöbbet a szeretteikért, ha nem találkoznak velük. Most azzal tehetik a legtöbbet a városunkért, ha éppen azokat a helyeket kerülik el, amiket a legjobban szeretünk Budapesten

– fogalmazott. Beszélt arról is, hogy

gondoljanak arra is, hogy vannak nagyon sokan, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak, mert most is dolgozniuk kell. Gondoljanak azokra, akik nap mint nap hoznak áldozatot, így húsvétkor is.

Gondoljanak az egészségügyben dolgozókra, a szociális munkásokra, a bolti eladókra, a patikusokra, akik azért dolgoznak, hogy most is működjön a város. Értünk teszik.

Értünk hozzák ezeket az áldozatokat. Hálával tartozunk nekik. És a hálánkat leginkább azzal tudjuk kifejezni, ha otthon maradunk, ha már ezt ők nem tehetik meg.

Nehéz hetek, nehéz hónapok következnek. Amikor vége lesz, mert vége lesz, akkor újrakezdhetjük. Bepótolhatjuk az elvesztegetett napokat. Újra a szeretteinkkel lehetünk. Most azonban össze kell fognunk, amivel bebizonyítjuk, hogy Budapest nem csupán egy gyönyörű város, hanem egy különleges közösség – írta FB-üzenetében Budapest főpolgármestere.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.