Kamualapítvány nyelte el a jó szándékú adományozók pénzét

A Zalaegerszegi Járásbíróság 706 rendbeli csalás vétségében mondta ki bűnösnek azt a vádlottat, aki egy zalai alapítvány nevében gyűjtött adományokat.

2017. február 23., 11:40

A vádlott egy 2013-ban bejegyzett alapítvány létrehozója és működtetője volt, ő kezelte az adományokból befolyó pénzösszegeket is. Az alapítvány fő célja elsősorban az önmagukról gondoskodni nem vagy csak korlátozottan tudó kiskorúak támogatása volt, s ennek érdekében pénzt gyűjtött több dunántúli településen is. A gyűjtést a vádlott, valamint a vádlott által megbízott személyek végezték, utóbbiak annak tudatában, hogy hátrányos helyzetű, illetve beteg gyermekek érdekében tevékenykednek. Az adománygyűjtők készpénzes adományokat fogadtak nyugta ellenében, illetve csekket adtak későbbi befizetés céljából.

A vád szerint a befolyt összegeket a vádlott az adománygyűjtők jutalékának kifizetésére, azok támogatására, fenntartási költségekre, üzemanyagköltségre, valamint a saját céljaira fordította. A 2014–2015-ös években 694 nyugtát állítottak ki húszezer és ötezer forint közötti tételekkel, csaknem négyszázezer forint értékben, illetve közel tizennégyezer forint érkezett utalással.

A bíróság a vádlottat első fokon bűnösnek mondta ki 706 rendbeli csalás vétségében (ebből 519 rendbeli csalást közvetett tettesként követett el), ezért halmazati büntetésül kilenc hónap szabadságvesztésre ítélte, melyet egyévi próbaidőre felfüggesztett. Mindezek mellett a vádlottal szemben 112 645 forint értékben vagyonelkobzást rendel el.

Az ítélet nem jogerős.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.