Nem tudják helyettesíteni, ezért nem mehet fizetés nélküli szabadságra a mentősként dolgozó ellenzéki polgármesterjelölt

2019. szeptember 19., 13:32

Szerző:

A momentumos Havasi Gábor, az ellenzék XXII. kerületi polgármesterjelöltje mentőápolóként dolgozik. Fizetés nélküli szabadságot kért a kampányra, de nem kapta meg, mert nem tudták őt helyettesíteni – számol be róla a hvg.hu.

Havasi Gábor azért kért szabadságot, hogy kampányolni tudjon augusztus 24. és október 13. között. Ezt elutasította az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), így a kampánytevékenységet csak nehezen tudja beleszorítani az életébe. Októberben ráadásul 28 óra túlmunkát kell végeznie.

A portál érdeklődésére az OMSZ azt írta, hogy a Munka törvénykönyve alapján csak pár esetben lehet fizetés nélküli szabadságot adni. Kizárólag a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság egyes esetei, a hozzátartozó tartós személyes ápolása, valamint a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés időtartama tartozik bele. Mivel a kérdéses ügyben megjelölt ok nem tartozik ezen esetkörök közé, így a munkáltatót nem terhelte a fizetés nélküli szabadság biztosításának kötelezettsége.

Fotó: Facebook

A kérelem elbírálásnál az is szerepet játszott, hogy

„a mentési tevékenység zavartalanságának, folyamatosságának biztosítása ne sérüljön. A szóban forgó esetben a dolgozó tartós helyettesítése nem volt megoldható, ezért számára a fizetés nélküli szabadság engedélyezésére nem volt lehetőség”

– válaszolta az OMSZ, hozzátéve, hogy Havasira a törvényi előírásoknak megfelelően rótták ki a túlmunkát.

Havasi szerint azonban az OMSZ által sorolt esetek arra vonatkoznak, amikor kötelező kiadni a fizetés nélküli szabadságot, minden más esetben joga van azt mérlegelni. A mentőápoló úgy véli, az OMSZ nagyon szemérmesen fogalmazott az elutasítás okáról. Állítása szerint a valóság az, hogy a budafoki mentőállomás súlyos munkaerőhiánnyal küzd, nincs elég mentőápoló és gépkocsivezető.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.