"Kampány Magyarország ellen": a pisilő kisfiú az államtitkár listáján

Németh Zsolt külügyi államtitkár blogban reagált a magyar elnökséget ért, a médiatörvénnyel kapcsolatos támadásokra. Szerinte a magyar jogállamiság megkérdőjelezhetetlen, a támadások mögött külföldi gazdasági érdekek illetve magyarországi politikai érdekek is állnak. A fideszes politikus a posztban konkrét nevek nélkül megvádolt magyar értelmiségieket, egy honlapot és közölte: tudomása van arról, hogy szintén magyarok tettek tiltakozó feliratot a brüsszeli pisilő kisfiú szobrára. Rákérdezésünkre azonban senkit nem akart megnevezni konkrétan.

2011. január 13., 09:06

A magyar EU-elnökség hivatalos honlapján

blogotindított Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára. Németh négy pontba foglalta, hogy milyen tanulságai vannak a Magyarországot ért támadásoknak.

1. Mindenekelőtt szögezzük le: mind idehaza, mind külföldön mindenkinek jogában áll kritizálni egy magyar törvényt. Különbséget kell tenni azonban a kormányzati és a többi megnyilatkozás között.

2. Azokat a kormányzati álláspontokat, melyek már-már a magyar elnökség korlátozásáról értekeztek, vissza kell utasítani. Senkinek sem áll jogában kérdőre vonni Magyarország demokratikus elkötelezettségét. Senkinek sincs joga megkérdőjelezni a kormánytöbbségre szavazó milliók európaiságát. Egyetlen nyugati felelős politikus sem vonhatja kétségbe általánosítva a magyar szakértők hozzáértését. Igazándiból jó lenne szakítani azzal az előítélettel, mely szerint csakis a régi EU-tagállamok „érettek” az elnökségre, mert ne feledjük: más-más indokkal, de támadták Szlovéniát és Csehországot is, és félő, Lengyelország sem úszhatja meg.

3. A külföldi kritikákkal kapcsolatban valahogy nem tudok szabadulni a feltételezéstől, hogy azok inkább bizonyos gazdasági lépéseknek szólnak. Elvégre egyes erős lobbierejű külföldi körök érthetően, de nem elfogadhatóan felháborodtak, hogy néhány magyarországi gazdasági szektornak társadalmi szolidaritást kellett vállalnia különadó formájában ahelyett, hogy a deficit tartása érdekében immár sorrendben hatodszor megszorításokkal sújtsuk a lakosságot.

4. Fölöttébb lehangoló, ahogyan egyes magyar „értelmiségi” körök feltűnnek a hazájuk elleni hisztérikus kirohanások hátterében. Mert ne legyen illúziónk: magyarok tettek ki politikai feliratot a Brüsszel jelképének számító szoborra, a szocialista párt ifjúsági csapata próbálta megzavarni Barroso látogatását a parlamentben, magyarok szervezik a nemzetközi aláírásgyűjtési akciót a demokrácia védelmében, az elnökségünk elleni kampány élén álló internetes portál próbálta meg hamisan és az újságírói etikát elfeledve elterjeszteni, hogy az EU egyik biztosa bojkottálja Magyarországot. És még sorolhatnám. Most az elnökségünk „23 millió románozását” éljük át. Talán a magyar EU elnökség kevésbé látja kárát, mint annak idején a külhoni magyarok!

Szerkesztőségünk a 4. ponttal kapcsolatban kért választ Németh Zsolttól a következő kérdésekre:

1. Név szerint mely "értelmiségi" körökre gondol az államtitkár úr, illetve miért teszi idézőjelbe az "értelmiségi" szót?

2. Honnan tudja, hogy magyarok tettek ki politikai feliratot a Brüsszel jelképének számító szoborra, illetve ha konkrét nevet tud, kérem, ossza meg velünk.

3. Melyik az az "elnökségünk elleni kampány élén álló internetes portál", amely "hamisan és az újságírói etikát elfeledve próbálta meg elterjeszteni, hogy az EU egyik biztosa bojkottálja Magyarországot".

4. Miért tartja problémásnak az államtitkár úr, ha a vélemény- és szólásszabadság európai eszméi alapján bárki aláírást gyűjt a demokrácia védelmében.

Két napnyi várakozás és számtalan telefonváltás után a következő lakonikus választ kaptuk a külügyi államtitkártól:

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Kérdéseivel kapcsolatban elmondanám, hogy sem a bejegyzésben, sem most nem kívánok konkrét neveket megemlíteni, én egy jelenséget írtam le. Ami az utolsó kérdését illeti, még egyszer le szeretném szögezni, ahogyan ezt a blogban is megtettem: mind idehaza, mind külföldön mindenkinek jogában áll kritizálni egy magyarországi törvényt. Ugyanakkor, ha némelyek egy Magyarország-ellenes kampányban vesznek részt, akkor ugyanúgy mindenkinek jogában áll ezt a tényt megállapítania és kifogásolnia.

Üdvözlettel,

Németh Zsolt

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.