Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Alkotmánybírósághoz fordult Borkaiék képviseletében Rákosfalvy Zoltán, az adriai orgia egyik főszereplője

2019. október 10. 21:38 - szerző: 168 Óra

Csütörtökön jelent meg az Alkotmánybíróság honlapján egy panasz a Győri Ítélőtábla egyik végzése ellen. Az indítványt Borkai Zsolt győri polgármester és Sik Sándor győri önkormányzati képviselő nevében Rákosfalvy Zoltán ügyvéd jegyzi – vette észre az Index.

Az ügy előzménye, hogy szeptemberben egy már fél éve egyszer átadott futópályát adott át újra Borkai Zsolt és Sík Sándor. Az eseményen – amelyet a helyi média közvetített – a szülők tudta nélkül használták fel a kivezényelt iskolásokat. Hiába tettek emiatt panaszt, ezt a megyei területi választási bizottság elutasította azzal, hogy nem történt tiltott kampánytevékenység. Az MSZP azonban bírósághoz fordult.

A Győri Ítélőtábla október elején bírságot szabott ki mind Borkai Zsoltra, mind Sík Sándorra, ez alapján mindkét fideszes politikusnak 345 ezer forintot kell fizetnie. A bíróság arra jutott, hogy Borkaiék az iskolás gyerekeket kampányeszközként használták, megsértve ezzel a választási törvényt. Mivel a futópálya már vagy fél éve elkészült és át is adták, az indoklás szerint az esemény célja egyértelműen a népszerűség növelése volt a kampányidőszakban.

Borkaiék most e végzés alkotmányellenességének kimondását remélik az AB-től. Szerintük szó sem volt kampányeseményről, ők csak a pozícióikból fakadó feladatukat látták el. 

Megfogalmazásuk szerint abszurd lenne, ha kampányidőszakban nem vehetnének részt a feladatellátási kötelezettségeik körébe eső nyilvános eseményeken, találkozókon, és ez korlátozná őket a szabad mozgásukban.