Kamatostól visszakéri az Orbán-kormány a kölcsönt, ha öt éven belül nem érkezik meg a baba

Novák Katalin családügyi államtitkár tisztázta, mit várnak el a 10 milliós kedvezményes hitelért cserébe. Sokasodnak a kérdőjelek.

2019. február 13., 14:28

Szerző: Molnár Richárd

Elkezdte csepegtetni az Orbán-kormány, hogy pontosan milyen formában és feltételekkel akarják bevezetni azokat a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket, amelyeket múlt vasárnapi évértékelő beszédében jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Az egyik fontos feltételt már el is árulta az ATV-ben Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) családügyi államtitkára, ami sokak számára kijózanítóan hathat:

ha egy nő felveszi a beígért kedvezményes, azaz kamatmentes és szabad felhasználású, maximum 10 millió forintos állami kölcsönt, de 5 éven belül nem szül gyermeket, akkor kamatostól kell vissza kell fizetnie a hitelt.

A programra 2019. július 1-től három éven keresztül jelentkezhetnek a 18 és 40 év közötti, házasságban élő és legalább 3 éves munkaviszonnyal rendelkező nők. Ha a házasságból gyermek születik a hitelfelvétel után, akkor gyermekenként 3 évre felfüggesztik a törlesztési kötelezettséget. A második születendő gyermek esetében a fennálló tőketartozás 30 százalékát, a harmadiknál pedig az egészét elengedik, vagyis a kölcsön állami támogatássá alakul. 

Novák Katalin sajtótájékoztatója a kormány új családpoli
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az ajánlat jól hangzik, Novák Katalin szavaiból azonban  nagyon sok fontos részlet nem derült ki:

  • Mi van akkor, ha az állami kölcsön fejében vállalt első gyermeket egészségügyi okokból (hosszan tartó betegség, meddővé válás, baleset, mentális problémák) nem tud megszületni öt éven belül?
  • Mi van akkor, ha válásra kerül a sor öt éven belül, és emiatt nem születik meg a gyermek?
  • Mi van akkor, ha megszületik a gyermek öt éven belül, de felbomlik a házasság?

Ez még csak néhány a felmerülő kérdések közül, amelyeket majd a várhatóan idén tavasszal benyújtandó  törvénycsomag fog tisztázni, de az intézkedések egy része (például a nagyszülői gyed) az államtitkár korábbi nyilatkozata szerint legkorábban 2020 januárjában léphet hatályba.

Az viszont már világosan látszik, hogy a kedvezményes hitel felvételével a nők jelentős kockázatot vállalnak.

Hiszen ha a fent felsorolt okok miatt nem születik meg az első gyerek  nem születik meg a harmadik gyerek vagy pedig felbomlik a házasság, akkor a hitel vissza fizetésének teljes terhe sújthatja az egyedülállóvá váló nőt. Persze a jogszabályok később pontosíthatják, hogy a férjeknek milyen kötelezettségeket vállalniuk a kölcsönfelvételben (például kezesség vagy közös törlesztés előírása).

Ez fontos kérdés, hiszen ha a házaspár egyszerre igényli meg ezt a kedvezményes hitelt (amelyet jelen állás szerint a feleség igényelne), majd jelzáloghitelt vesz fel lakásvásárlásra az igénybe vehető állami hitelátvállalás miatt, akkor könnyen előállhat az a helyzet, hogy egyiket sem képesek többé fizetni, például az állás vesztése vagy tartós jövedelemcsökkenés miatt. Bár a családügyi államtitkár ígéretei szerint a kedvezményes hitel havi törlesztőrészlete nem lehet nagyobb 50 ezer forintnál, akár ez az összeg is problémát jelenthet sok háztartásban.

Arról nem is beszélve, hogy ha egy szétment házasság vagy egyéb okok miatt nem képesek egynél több gyereket vállalni, mert akkor a nyakukon maradhat az állam szépreményű ajándékának szánt hitel.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.